Glavni osumnjičeni objavio svoj čin na Instagramu

Potvrđen identitet napadača iz Beča:Porijeklom Albanac iz Sjeverne Makedonije

Terorističke napade u Beču izveo je 20-godišnji Kujtim Fejzulaj, porijeklom iz Sjeverne Makedonije, koji ima i državljanstvo Austrije, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Austrije.

Ministar policije Karl Nehamer rekao je agenciji APA da je izvršilac sinoćnjih napada u Beču, kog je policija ubila tokom akcije, 20-godišnji Kujtim Fejzulaj sa dvojnim državljanstvom Sjeverne Makedonije i Austrije.

Rođen je 2000. u Beču i jedan je od 90 Austrijanaca koji su u julu spriječeni da odu u Siriju.

Fejzulaj već ima kriminalni dosije zbog terorističkog udruživanja. Bio je osuđen na 22 mjeseca zatvora 25. aprila 2019. zbog pokušaja da ode u Siriju i pridruži se Islamskoj državi.

Prema navodima medija, iz zatvora je uslovno pušten 5. decembra 2019. godine. 

"Bio je opremljen lažnim eksplozivnim opasačem i automatskom puškom, pištoljem i mačetom kako bi izvršio gnusni napad na nedužne građane", rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Kako piše Kronen cajtung, napadač je nosio "kalašnjikov" koji je nabavio ilegalno.

Nehamer je za APA rekao da je policija sprovela opsežne racije u krugu njegove porodice, poznanika i kontakata.

Pretraženo je ukupno 15 kuća i uhapšeno je nekoliko ljudi.

Navodno je glavni osumnjičeni za napad u Beču svoj čin objavio na Instagramu, piše njemački Bild.

Broj osoba koje su poginule u sinoćnjem napadu u Beču povećao se jutros na četiri, prenosi Tanjug.

Kako je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, jedna žena starosti između 40 i 50 godina preminula je jutros na klinici u 16. bečkom okrugu.

Napad je tako koštao života dvije žene i dva muškarca.

Pored civila, stradao je i jedan napadač, kojeg je policija ubila, a koji je, prema riječima gradonačelnika Beča Mihaela Ludviga, kod sebe imao automatsku pušku, pištolj i mačetu.

"To ukazuje da se pripremao za ovaj napad", dodao je on.

Napadač koji je ubijen tokom terorističkog napada u Beču bio je simpatizer ISIL-a, saopštio je rano jutros ministar unutašnjih poslova Austrije Karl Nehamer.

Na pitanje da li se radilo o napadu na sinagogu, ministar je ponovio da se radilo o "radikalizovanoj" osobi, koja se osećala privržena ISIL-u, a da će sve ostalo biti saopšteno naknadno.


 

 

Nehamer je naglasio da je sprovedena intenzivna istraga, koja je i dalje u toku.

"Ovo je napad na demokratiju, slobode, pokušaj da se oslabi naše demokratsko društvo. Terorizam i nasilje u našem društvu nemaju mjesta. Nećemo dozvoliti da nam se ugroze osnovna prava i slobode", podvukao je on.

Generalni direktor za javnu bezbednost Franz Ruf preneo je da policija aktuelno sprovodi intenzivnu istragu u okruženju napadača.

"Njegov stan smo nasilno otvorili eksplozivom i sproveli smo pretres", kazao je Ruf.

Ruf je prenio da je Austrija od Njemačke i Mađarske dobila ponudu za pomoć u policijskim snagama i da će to iskoristiti ako bude potrebe.

Takođe, u Beč su stigle dodatne policijske snage iz pokrajina Donja Austrija i Burgenland.

Upitan za korištenje oružja tokom policijske akcije, prenio je da je ukupno sedam policajaca koristilo oružje.

Predsjednik bečke policije Gerhard Puerstl ukazao je da je u napadu ubijeno tri osobe – dva muškarca i jedna žena.

"Trenutno je teško reći da li je bilo jednog ili više napadača. Imamo mnogo izjava svjedoka a moramo saslušati i povrijeđene. Takođe moramo analizirati video materijal kako bi videli da je li moguće da je samo jedan napadač pucao na više mesta. Potrebno nam je vremena", objasnio je on.

Puerstl je kazao da detalje o napadaču policija još ne može da objavi dok traje istraga.

On je naveo da je policija primila poziv u 20 sati da se puca u gradu, a da je napadač u 20:09 već neutralizovan.

Prema njegovim riječima dokazala se praksa da patrole u gradu vrše i specijalne snage VEGA, koje su mogle odmah i da djeluju te minimizuju "haos fazu".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.