Ubijen jedan od napadača

Nemirna noć u Beču: Vojska i policija tragaju za napadačima, četvoro mrtvih, 15 povrijeđenih

U napadu u centru Beča ubijene su tri osobe, poslednji je bilans policije koja je saopštila da je napadač "simpatizer" džihadističke organizacije Islamska država. Specijalne jedinice policije uspjele su da eliminišu jednog teško naoružanog teroristu a prema poslednjim saznanjima, najmanje još jedan napadač u bjekstvu, saopštile su vlasti.

"Riječ je o radikalizovanoj osobi koja se osjećala bliskom sa Islamskom državom", rekao je jutros austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer na konferenciji za novinare.

Nehamer i generalni direktor za javnu bezbjednost Franc Ruf rekli su na konferenciji za novinare da je potraga za napadačem u toku i da je njegov stan pretražen. Stradala su tri civila i jedan od napadača, a 15 osoba je povrijeđeno, među kojima je i jedan policajac.

"Moje misli u ovim teškim satima su sa žrtvama i rodbinom. Mislimo na mrtve i povrijeđene, uključujući jednog dežurnog policajca", kazao je ministar Nehamer. 

"Jučerašnji napad je napad na naše vrijednosti i pokušaj da nas podijele. Nećemo to tolerisati. Biće posledica”, dodao je u obraćanju. 

Nehamer je potvrdio da je jedan od napadača, koji je ubijen, bio "teško naoružan eksplozivnim pojasom". 

Bečki generalni direktor za javnu bezbjednost Franc Ruf je kazao da se "intenzivno radilo na identifikaciji napadača."

"Pretražena je kuća napadača. Pronađeno je i ustupljeno nam blizu 20.000 videozapisa, a mi smo već pretražili 20 odsto ovog sadržaja", dodao je Ruf.

Generalni direktor za javnu bezbjednost Franc Ruf ukazao je da u akciji učestvuje 50 pripadnika specijalnih jedinica Kobre, 100 pripadnika jedinice Vega, kao i veliki broj drugih jedinica policije, ali i specijalisti Službe za borbu protiv terorizma.

18644813125fa0b97532669731824913v4big

Foto:EPA/EFE

Ruf je dodao da se radi na slanju dodatnih policijskih snaga iz drugih djelova zemlje u Beč kako bi se intenzivirala potraga.

Na pitanje novinara o kakvoj vrsti napada se radi, kazali su da je rano govoriti o detaljima, ali da je napadač definitivno bio "radikalizovana osoba".

Ministar unutrašnjih poslova Nehamer kaže da se ne može isključiti mogućnost da postoje i drugi počinioci. 

"Pretpostavlja se da je počinitelja bilo još više", kazao je kratko.

Kako je rekao Nehamer, ubijeni napadač je bio simpatizer Islamske države.

"Ovo je najteži dan po Austriju poslednjih godina. Suočeni smo sa terorističkim napadom, razmJera sa kakvim se Austrija do sad nije susrela", rekao je još Nehamer.

Apelovao je na građane da, ako je to moguće, ne napuštaju svoj dom, izuzev ako postoje poslovni razlozi.

"Izbjegavajte centar grada", podvukao je Nehamer.

Dodao je da su austrijski kancelar Sebastijan Kurc i gradonačelnik Beča Miahel Ludvig dogovorili da đaci danas ne moraju da idu u školu.

"Pošto se nalazimo u intenzivnoj i teškoj situaciji moramo da se ponašamo disciplinovano i damo policiji mogućnost da pronađe napadače", kazao je on.
Napad se dogodio juče oko 19.00 nedaleko od sinagoge koja je u to vrijeme bila zatvorena.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.