U Dom zdravlja Bar stigli brzi antigen testovi na koronavirus
Branka Purlija, Foto: Bar info

U Dom zdravlja Bar stigli brzi antigen testovi na koronavirus

“Od jutros su u barskom Domu zdravlja u upotrebi brzi antigen testovi u cilju bržeg otkrivanja infekcije koronavirusom. Svi građani koji su suspektni na kovid, koji imaju bilo kakve znake kovid infekcije – povišenu temperaturu, respiratorne smetnje, oštećeno čulo mirisa ili ukusa, biće tretirani ovim brzim testovima, a rezultati su gotovi nakon 15 do 20 minuta. I dalje će se sprovoditi PCR dijagnostika, za pacijente koji su hospitalizovani, one koji imaju zakazane hirurške intervencije ili koji su na hemio i radio terapiji”, kazala je u jutrošnjem gostovanju u programu Radio Bara direktorka ove zdravstvene ustanove, dr Branka Purlija.

Sa jučerašnjih 35 novozaraženih, u Baru je ukupno 281 osoba  sa kovid-infekcijom. Oporavljenih je 457.

“Ukupno testiranih je 3.254, a pod epidemiološkim nadzorom trenutno je 205 osoba. U toku vikenda obavljeno je 67 pregleda u Covid ambulanti, a broj pacijenata je sve veći, naročito u ambulanti za odrasle. Svi zdravstveni radnici, doktori, sestre, patronaža, higijeničari- bukvalno svi vode neumornu bitku, a naoružani smo i znanjem i strpljenjem, ali nam je prijeko potrebna podrška i disciplinovanost naših sugrađana. Jedino tako možemo izaći i zadovoljni i dobiti ovu bitku”, poručuje dr Purlija.

Prošlog utorka počela je vakcinacija protiv gripa, a poručeno je 1.800 doza vakcine. Prvi kontigent od 500 vakcina distribuiran je istog dana Domu zdravlja Bar i isturenim ambulantama u Starom Baru, Sutomoru, Virpazaru i Ostrosu. Odaziv je bio velik, a sjutra se očekuje drugi kontigent vakcina, koje isporučuje Montefarm.

Dr Purlija ističe da je preporučljivo da se vakcinišu sve osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici i zdravstveni radnici, kao i da su vakcine proizvod renomiranih proizvođača.

“Zakazivanje se obavlja preko izabranih doktora, kako bi se izbjegla gužva”, ističe dr Purlija, dodajući da na ulazu u Dom zdravlja vrši trijaža (mjerenje tjelesne temperature, ispunjavanje upitnika…).

“Vakcinu mogu da prime i oni koji su odbolovali kovid infekciju – preporuka je da se primi najranije mjesec od izliječenja”, objašnjava Purlija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.