Plate, penzije i socijalna davanja biće redovne i 2021.
Bojan Paunović

Plate, penzije i socijalna davanja biće redovne i 2021.

Plate, penzije i socijalna davanja, sasvim izvjesno, i naredne godine biće redovno isplaćivane. Kad je u pitanju tekuća godina, finansijska slika je zaokružena, i sve što je predviđeno postojećim budžetom, biće redovno finansirano i izmireno. To je saopštio direktor Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija Bojan Paunović.

On je kazao da prema sadašnji paramentrima neće biti potrebe za novim rebalansom budžeta do kraja ove godine, nakon onog koji je bio u junu.

Kaže i da je sasvim izvjesno da do novog zaduženja mora doći, ali da to ne znači istovremeno i nužno neto povećanje duga.

Optimista je Paunović i da će do kraja godine biti usvojen budžet za 2021. godinu.

Kad je riječ o servisiranju obaveza u ovoj godini Paunović kaže: “Kad je ova godina u pitanju, sve će biti servisirano redovno, a iduća godina je sada prilika da o tome razmišljamo. Kad je u pitanju sljedeća godina, nemam dilemu da ćemo uspjeti da obezbijedmo potrebna sredstva”.

Na pitanju hoće li biti država redovno isplaćivati plate, penzije i socijalna davanja u 2021. godini, Paunović odgovara: “Sa najvećom dozom izvjesnosti, sve obaveze koje su utvrđene u Zakonu o budžetu biće redovno servisirane, misleći prije svega na penzije, plate i socijalna davanja”.

Govoreći o novom zaduženju do kojeg mora doći, Paunović je rekao da je bitno pojasniti da to ne znači da je to nužno i neto povećanje duga.

“Najveći iznos novog zaduženja se opredjeljuje za vraćanje prethodnih dugova i nivo deficita koji se utvrdi je relevantni parametar koji govori o neto povećanju duga. Do zaduženja će doći za potrebe finansiranja onoga što su potrebe sljedeće godine”, saopštio je Paunović.

On podsjeća da je u septembru prošle godine država izašla na tržište hartija od vrijednosti i obezbijedila sredstva koja su korišćena za finansiranje u tekućoj godini.

“U rebalansu budžeta u junu stvorene su pretpostavke da se obezbijede neophodna nedostajuća sredstva koja smo već obezbijedili. Kad je u pitanju tekuća godina, finansijska slika je zaokružena, sve što je predviđeno postojećim budžetom biće redovno finansirano i izmireno, misleći na penzije, plate i socijalna davanja. Tako da kada je tekuća godina u pitanju, po postojećim okolnostima i inputima koje dobijamo kad je u pitanja naplata prihoda i potrošnja, ne bi trebalo da postoji potreba za još jednim rebalansom budžeta”, rekao je Paunović.

Podsjeća da bi Vlada do 15. novembra trebalo da uputi Predlog budžeta za 2021. u skupštinsku proceduru, ali da je neizvjesno da li će u ovim okolnostima do toga doći.

“Međutim, to ne znači nužno da Zakon o budžetu neće biti usvojen u ovoj godini. Podsjetiću da smo sličnu situaciju imali prije četiri godine, kad smo zbog izbora imali slično prolongiranje, ali je Skupština imala mogućnost da donese budžet na vrijeme, pa sam optimista po tom pitanju”, rekao je on.

TVCG/RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.