Zabrinjava trend rasta oboljelih u poslednjih 7 dana

Mjere ublažene u Kolašinu, Nikšiću, Pljevljima, Cetinju i Ulcinju, pooštrene u Baru

Od ponedeljka će doći do ublažavanja mjera u pet opština, Kolašinu, Ulcinju, Nikšiću, Cetinju i Pljevljima dok će iste biti restriktivnije u Baru.

Vrijednosti kumulativnih incidencija za period od 17. oktobra u 00:00h do i zaključno sa 30. oktobrom u 24:00h

 Na osnovu svih registrovanih slučajeva obolijevanja u periodu od subote 17. oktobra u 00:00h do i zaključno sa petkom 30. oktobrom 2020. u 24:00 h, izračunate su vrijednosti 14-dnevnih opštinskih stopa kumulativne incidencije za navedeni period i sačinjena lista opština u kojima će se sa primjenom mjera započeti po automatizmu od ponedjeljka 02. novembra u 00:00 sati. 

 Kako je saopštio Institut za javno zdravlje, u skladu sa trenutnim opštinskim stopama incidencije i nakon dvije sedmice sprovođenja mjera do ublažavanja mjera doći će u sljedećim opštinama:

Kolašin: prelazi u grupu 1
Ulcinj: prelazi u grupu 2
Nikšić: prelazi u grupi 1

Pljevlja: prelazi u grupu 1

Cetinje: prelazi u grupu 2

16041425491710do30102020noviimenioci1

Do pooštravanja mjera doći će u opštini Bar koja zbog povećanja vrijednosti  stope kumulativne incidencije prelazi u grupu 2.

Iako su vrijednosti stopa kumulativnih incidencija u poslednjih 14 dana niže nego u prethodno posmatranom 14-o dnevnom periodu, ako se porede stope na sedmičnom nivou - zabrinjava trend zabilježen u poslednjih 7 dana koji ukazuje da je do porast obolijevanja došlo skoro u svim opštinama - upozoravaju iz Instituta.

Grupe opština, tj. lokalnih samouprava, i mjere čija će primjena zavisiti od 14-dnevne stope kumulativne incidencije (KI) su:

1. GRUPA 1: stopa manja od 400 / 100.000 stanovnika:

nastavljaju se striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera koje su propisane Naredbama Ministarstva zdravlja

 2. GRUPA 2: stopa je između 400 i 799, uz važeće mjere uvodi se:

Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22:00 sata;
Ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe;
Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima.

 3. GRUPA 3: stopa je između 800 i 1.199 uz važeće mjere:

Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

 4. GRUPA 4: stopa je veća od 1.200 uz važeće mjere:

Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 05:00 (uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere: djeca sa poremećajima iz autističnog spektra; lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno; lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama; zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava; lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno;
Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
Zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.