Slovenci platili kaznu od 800 eura zbog kroasana, nisu nosili maske dok su ga jeli?
Ilustracija

Bizarna situacija u regionu

Slovenci platili kaznu od 800 eura zbog kroasana, nisu nosili maske dok su ga jeli?

Nekoliko zalogaja kroasana može vas koštati 800 eura. To je kazna koja prijeti roditeljima koji su sa djetetom šetali centrom Kranja, a nisu nosili masku.

Snimak koji kruži društvenim mrežama pokrenuo je nova pitanja u vezi sa obaveznim nošenjem maski na otvorenom.

"Ko jede kroasan, plaća kaznu. To nije normalno, to je totalna represija. - Vidi, mi radimo svoj posao. - Vidi, mi stalno nosimo maske. Ali, htjeli smo da pojedemo kroasan, a niko nije u blizini. Ovo je represija", čuje se u videu objavljenom na Fejsbuku.

Gašper Bizjak šetao je sa suprugom centrom Kranja. Dok su dijelili kroasan, prišli su im muškarci u uniformi. Bizjak kaže da je policajac bio korektan, dok je razgovor sa zdravstvenim inspektorom bio prilično neprijatan.

"Nastupio je vrlo agresivno: 'Kršite zakon!' Upitao sam ga – imam kroasan u ruci, zar ne smijem da ga pojedem? Odgovorio je: 'Ne, stavite masku! Pokrenućemo prekršajni postupak'. Kao da smo najveći kriminalci jer jedemo kroasan", ispričao je Bizjak za Televiziju Slovenija.

Pokrenut je prekršajni postupak, a kazna je 800 eura. Građani Slovenije sad postavljaju pitanje – ako na ulici piju kafu, jedu sendvič ili zapale cigaretu, naravno bez maske, mogu li da budu kažnjeni?

"Očigledno. Kazna je propisana i možete biti kažnjeni", upozorio je Lado Bradač iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Konkretan slučaj porodice iz Kranja nije želio da komentariše, ali je priznao da je prije izricanja kazne inspektor mogao da ih upozori.

Slovenačka zdravstvena inspekcija upozorava da, kada jedete ili pijete, možete da uklonite masku samo ako ste na bezbjednoj udaljenosti od drugih.

"Ali ako ste sami, u parku, i želite nešto da pojedete, tu nema nekih većih problema", kaže državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Tina Bregant.

Inače, Ministarstvo zdravlja Slovenije savjetuje građanima da izbjegavaju da jedu kada se nađu u grupi ljudi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.