Informisati se prije putovanja u drugu državu: Neke zemlje traže PCR i druge testove, druge zahtijevaju karantin
Ilustracija

Koronavirus i prelazak granica

Informisati se prije putovanja u drugu državu: Neke zemlje traže PCR i druge testove, druge zahtijevaju karantin

Prelazak granice u doba korone traži od putnika da se dobro informišu neposredno pred put o tome kakav režim važi za ulazak ili tranzit kroz neku državu. Ono što važi danas, zbog komplikovanja epidemiološke situacije, ne znači da će biti na snazi i za nekoliko dana ili sedmicu.

Preporuka je da se validne i ažurirane informacije o tome koja vrsta testa je potrebna za prelazak granice potraže na zvaničnim stranicama i sajtovima organa zemlje u koju se putuje ili u njihovom diplomatskom predstavništvu kod nas, piše portal "Pobjeda".

Trenutno i putovanje u zemlje regiona nosi razne peripetije, pa tako državljani Srbije ne moraju da imaju PCR test ukoliko će se u Crnoj Gori zadržati do 48 sati, a državljani Crne Gore u Srbiju mogu da odu bez posjedovanja PCR testa, ali zbog domaćih pravila moraju se vratiti u okviru 48 sati.

Bosna i Hercegovina ne traži PCR test ni za Srbiju ni za Crnu Goru i Hrvatsku.

U Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine bez testova na korona virus mogu ući građani koji imaju hrvatski pasoš, a građani sa bosansko-hercegovačkim pasošem moraju imati negativni korona virus test ili provesti u samoizolaciji 14 dana.

Crna Gora 

Kada je u pitanju dolazak u našu državu, na "žutoj listi“ su Albanija, Australija, Bosna i Hercegovina, Izrael, Kosovo, Liban, Sejšeli, Singapur, Sjedinjene Američke Države, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Iz zemalja sa „žute liste“ se može doći u Crnu Goru uz negativan PCR test na korona virus (SARS-CoV-2) star ne više od 72 sata ili pozitivan rezultat antitijela na novi korona virus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom ili uz negativan rezultat serološkog testa na antitijela klase IgM star ne više od 72 sata.

Ova pravila važe i ako se dolazi iz neke od država sa "zelene liste“, a u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru je putnik boravio u nekoj od država sa "žute liste“.

"Ukoliko je državljanin Crne Gore ili stranac sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori boravio u nekoj od država sa „žute liste“ do 48 sati omogućava se povratak bez obaveze testa, s tim što se po povratku u Crnu Goru propisuje mjera zdravstvenog nadzora koja podrazumijeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom ljekaru do isteka rješenja koje po povratku izdaje Sanitarna inspekcija", piše na sajtu Vlade Crne Gore.

Djeca do pet godina ne moraju da rade testove za ulazak u Crnu Goru.

Ulazak u našu zemlju omogućen je svakom našem državljaninu sa prebivalištem u Crnoj Gori i strancu sa stalnim ili privremenim boravkom u našoj zemlji i to bez ograničenja ako je rezident neke od država sa "zelene liste“ ili je boravio najmanje 15 dana pred ulazak u Crnu Goru u državi sa "zelene liste“. Takođe, potrebno je da nije u periodu od 15 dana prije ulaska u Crnu Goru do dana ulaska boravio u nekoj od država izvan "zelene liste“, i ako nije putovao u neku ili kroz neku od država izvan "zelene liste“ osim u tranzitu (proputovanje bez zadržavanja, što se dokazuje uvidom u putni dokument).

Na "zelenoj listi“ su države članice Evropske unije (Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Holandija, Hrvatska, Irska, Italija, Kipar, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija i Švedska) i Alžir, Andora, Angola, Azerbejdžan, Barbados, Bjelorusija, Brunej, Egipat, Fidži, Filipini, Gruzija, Indonezija, Island, Jamajka, Japan, Jordan, Južna Koreja, Kambodža, Kanada, Kina, Kuba, Lihtenštajn, Madagaskar, Malezija, Maroko, Mauricijus, Monako, Mongolija, Mozambik, Nepal, Nikaragva, Norveška, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Paragvaj, Rusija, Senegal, Švajcarska, Tadžikistan, Tajland, Trinidad i Tobago, Tunis, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Urugvaj, Uzbekistan, Vijetnam, Zambija i Zimbabve.

Srbija i Kosovo

Primjer kako u praksi izgledaju različita pravila u zemljama regiona je da je stranim državljanima koji u Srbiju dolaze iz Sjeverne Makedonije, Bugarske, Rumunije i Hrvatske dozvoljen ulazak ako posjeduju negativan PCR test ne stariji od 48 sati, izdat od strane referentne nacionalne laboratorije zemlje iz koje dolaze.

Stranim državljanima koji ulaze u Srbiju dolazeći sa neke druge destinacije (osim iz - Sjeverne Makedonije, Bugarske, Rumunije i Hrvatske) dozvoljen je ulazak bez PCR testa.

Državljanima Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, a dolaze iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine prilikom pasoške kontrole uručuje se pisano obavještenje kojim se upozoravaju na obavezu javljanja nadležnoj kovid ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 sata od sata prelaska državne granice.

Oni koji iz Crne Gore putuju u Srbiju ne moraju da posjeduju PCR test.

Države koje Kosovo smatra visokorizičnim u ovom trenutku su: Francuska, Španija, Velika Britanija, Italija, Njemačka, Belgija, Holandija, Češka, Poljska, Rumunija, Portugalija, Austrija, Mađarska, Irska, Slovačka , Danska, Bugarska, Hrvatska, Slovenija, Luksemburg, Malta, Island, Kipar i Lihtenštajn.

Stanovnici zemalja kojima je dozvoljen ulazak na Kosovo bez PCR testa su: Švedska, Grčka, Norveška, Finska, Letonija i Estonija. Ne traže test ni za one koji dolaze iz Srbije i Crne Gore.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da Kosovo postupa na osnovu liste objavljene na internet stranici Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), koja se neprestano ažurira.

Hrvatska 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo naložio je da sve osobe koje ulaze u tu zemlju, iz trećih zemalja, moraju biti pod zdravstvenim nadzorom uz 14-dnevnu samoizolaciju. Samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i grla sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.

Treće države u prijašnjim odlukama, kako piše na tom sajtu su Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Bosna i Hercegovina te Urugvaj, odnosno Kina.

Osobe koje ulaze u Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga, te osobe koje putuju radi školovanja mogu ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz negativan nalaz PCR testa koji nije stariji od 48 sati, odnosno uz obvezu 14-dnevne samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage.

U Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine bez testova na korona virus mogu ući građani koji imaju hrvatski pasoš, a građani sa bosansko-hercegovačkim pasošem moraju predočiti negativni korona virus test ili provesti u samoizolaciji 14 dana. 

Bosna i Hercegovina 

Bez negativnog nalaza PCR testa na virus SARS-COV-2 u Bosnu i Hercegovinu mogu ući državljani Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.

U tu zemlju može ući posada i kabinsko osoblje aviona čije je krajnje odredište Bosna i Hercegovina, vozači i suvozači teretnih vozila prilikom obavljanja međunarodnog transporta robe u putnom prometu uz uslov da njihov boravak u Bosni i Hercegovini ne traje duže od 12 sati, posade teretnih vozova i brodova u međunarodnom prometu.

"Dozvoljen je ulazak i strancima koji tranzitiraju preko teritorija Bosne i Hercegovine radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriju Bosne i Hercegovine, maloljetnim strancima čiji je roditelj državljanin Bosne i Hercegovine, kao i stranacima koji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine", piše na sajtu granične policije BiH.

Državljani BiH nijesu obavezni posjedovati nalaz PCR testa na virus SARS-COV-2. 

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.