Perović: Zaostavština Mitropolita Amfilohija je čitava pravoslavna Crna Gora
Gojko Perović, Foto: Vijesti

"Gubitak čovjeka snažne vjere"

Perović: Zaostavština Mitropolita Amfilohija je čitava pravoslavna Crna Gora

Sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske i rektor Cetinjske bogoslovije, Gojko Perović, kazao je da je smrt mitropolita Amfilohija prije svega gubitak čovjeka snažne vjere.

"Ovo je veliki, teški dan za naš narod i Mitropoliju, za ukupno cijelu vaseljensku Pravoslavnu crkvu. Nije ovo gubitak samo jednog arhejereja, rukovoditelja crkvenih poslova, ovo je prije svega, pogotovo za nas koji smo ga bliže poznavali, gubitak čovjeka snažne vjere. Čovjeka koji šta god da je radio i počinjao, nije se osvrtao na to kako je okolo - je li pogodan momenat, je li pogodno vrijeme, okolnosti... Na neki unutrašnji molitveni zov i na svoju molitvenost prepoznavao je momenat i kretao u posao, kao što su to radili i veliki sveti Božji ljudi. U skladu sa onom našom narodnom: 'Pokojniku neka Gospod upokoji dušu u Carstvu nebeskom, a ostatku neka je nazdravlje', ovdje iz punih usta pred ovom svetinjom kažem da je ostatak za mitropolitom cijela pravoslavna Crna Gora", kazao je Perović novinarima ispred Cetinjskog manastira, prenose "Vijesti".

Podsjetio je da su tri cetinjska mitropolita, Amfilohije, Sveti Petar Cetinjski i Petar II Petrović Njegoš, preminuli "u tri dana".

"Taj Božji znak koji nikako nismo mogli da isplaniramo, nego je Bog tako udesio, nas poziva na ono što su pozivali i mitropolitovi prethodnici - na mir, ljubav i jedinstvo najprije među pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori. Samim tim, ako se mi sjedinimo u ljubavi i bratstvu, onda je i sva Crna Gora sjedinjena u ljubavi i bratstvu. To je poziv današnjega dana", poručio je Perović.

Kazao je da je Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori već ustanovio protokol kada su u pitanju dalja dešavanja.

"Ako Bog da, sjutra ćemo ovdje pred odrom mitropolita Amfilohija služiti Zaupokojenu liturgiju, a poslije toga u 13 sati će biti ispraćaj njegovih zemnih ostataka u Podgoricu. U Podgorici će u 14 sati, mogu slobodno da kažem, biti svečani doček, jer u ovom tužnom momentu sve ovo što je mitropolit uradio i vjera kojom ga ispraćamo u onaj vječni život koji postoji i u koji vjerujemo je, između ostalog, i svečanost za crkvu. Svečanost jer pred sobom imamo svjedoka vjere, svjedoka vječnoga života. Svečani doček u 14 sati u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a u nedjelju, u devet liturgija koju će služiti partijarh srpski Irinej sa arhijerejima, poslije koje će biti obavljena i sahrana u Hramu", kazao je Perović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.