Posmrtni ostaci mitropolita Amfilohija prenijeti na Cetinje: Ispratili ga brojni građani(VIDEO)

Posmrtni ostaci mitropolita crnogorsko-primorski Amfilohija prenijeti su danas na Cetinje iz Kliničkog centra Crne Gore.

U Cetinjskom manastiru je Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom služio pomen.

joanikije

Joanikije, foto: Screenshot

Ispred manastira okupio se i veliki broj vjernika.

Mitropolit Amfilohije preminuo je jutros u Kliničkom centru Crne Gore, odakle su ga zajedno sa sveštenstvom i vjernicima ispratili brojni medicinski radnici i nemedicinsko osoblje.

12332823134166275884499774790206037416080655n

foto:CdM

I ispred hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici okupilo se nekoliko desetina građana da odaju poštu preminulom mitropolitu.

1604059304viberimage20201030125515

Foto: Pobjeda

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je preminuo jutros u 8.22 časa u KCCG od posljedica koronavirusa, biće sahranjen u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, saopšteno je iz Episkopskog Savjeta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori. Sahrana će biti u nedelju.

Mitropolit je u bolnicu primljen 6. oktobra ove godine zbog zapaljenja pluća uzrokovanog infekcijom novog koronavirusa. Upala pluća je zaliječena, a virusna infekcija prestala što je potvrdio i negativni test, a zabilježeno i zvaničnim ljekarskim nalazom. Oporavak je tekao u dobrom smjeru, ali nešto sporije nego inače, što je karakteristično za starije pacijente.

Mitropolitovo zdravstveno stanje se pogoršalo juče, 29. oktobra, kada je prilikom jutarnjeg kontrolnog pregleda primijećeno da Mitropolit otežano diše uz bol u grudnom košu. Odmah su urađene sve analize. Snimak je pokazao da je uzrok otežanog disanja i bola pojava vazduha u sredogruđu ili pneumomediastinum, koji se često javlja u situacijama u kojima pacijent ima osjetljiva pluća zbog dužine trajanja upalnog procesa i koji su na kiseoničkoj terapiji duži period. Ta komplikacija je, na kraju i uzrokovala ovakvim ishodom.

 31. oktobra, na praznik Svetog Petra Cetinjskog u 9 časova biće služena Sveta Zaupokojena Liturgija.

"Istog dana u 13 časova biće svečani ispraćaj zemnih ostataka Mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog Manastira za Podgoricu gdje će biti molitveno dočekane u 14 časova u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. U Hramu će biti sve do nedelje, 1. novembra, kada će se služiti Sveta arhijerejska zaupokojena Liturgija kojom će načalstvovati Njegova Svetost patrijarh Irinej sa više arhijereja naše i drugih pomjesnih Crkava. Nakon Liturgije će biti služeno opijelo i obavljena sahrana", naglašavaju iz Mitropolije.

Mitropolit Amfilohije, po svojoj sopstvenoj želji biće sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.