Četkicu za zube često držimo na pogrešnom mjestu u kupatilu
Ilustracija

Četkicu za zube često držimo na pogrešnom mjestu u kupatilu

Četkicu za zube najčešće držimo u čaši koja stoji na umivaoniku u kupatilu blizu WC šolje. Sada postoje i naučni dokazi koliko to u stvari nije dobra ideja.

Prema studiji objavljenoj u "The Journal of Hospital Infection", fekalne čestice otkrivene su u vazduhu na visini od gotovo 30 centimetara iznad WC šolje, odmah nakon puštanja vode. A kada uzmete u obzir otvoren prozori ili ventilator, veća je vjerovatnoća da ove čestice dođu i do stvari koje koristite za čišćenje usne šupljine.

Ako ste pomisli da se to vas ne tiče jer koristite plastičnu zaštitnu za četicu, razmislite još jednom.

"Čuvanje vlažne četkice za zube u zatvorenoj posudi podstiče rast mikroba više nego ostavljanje na otvorenom", kaže Američko stomatološko udruženje (ADA).

Da biste četkicu za zube održali čistom, ili barem sa što je moguće manje bakterija trebalo bi da obratite pažnju na sledeće stvari:

Četkicu držite dalje od WC šolje

Sklonite četkicu dalje od WC šolje. Što veću udaljenost napravite između četkice i WC šolje, to je manja mogućnost da se na njoj skupe bakterije.

Spustite poklopac WC šolje prije puštanja vode

Još važnije od držanja četkice za zube dalje od toaleta je sticanje navike spuštanja poklopca WC šolje prije puštanja vode.

Pomenuta studija otkrila je da fekalne čestice nisu pronađene ni na jednoj površini u kupatilu kada je poklopac WC šolje bio spušten prije puštanja vode, piše Best Life.

Plastičan poklopac stavljajte samo suvu četkicu

Prekrivanje četkice za zube dok je još mokra više šteti nego koristi. Vlažna četkica zatvorena u plastičnom poklopcu ili kutiji za četkice idealno je mjesto za skupljanje bakterija. Imajte u vidu da sa tom istom četkicom treba da operete zube. Pobrinite se da uvijek stavljate poklopac na četkicu kada se dlačice na njoj osuše.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.