NASA pronašla asteroid u potpunosti sačinjen od gvožđa i nikla: 10.000 puta vredniji od godišnjeg BDP-a čitavog svijeta
Foto: Courtesy of Maxar/ASU/ P. Rubin/JPL-Caltech

NASA pronašla asteroid u potpunosti sačinjen od gvožđa i nikla: 10.000 puta vredniji od godišnjeg BDP-a čitavog svijeta

Asteroid nazvan "16 Psiheja" (16 Psyche) lako je moguće da je jedini takav, sačinjen od materijala koji ga čine izrazito vrijednim, a koji su inače važni u industriji čovječanstva.

Povodom istraživanja sastava asteroida "16 Psiheja", objavljenog u časopisu "The planetary science journal", voditeljka istraživanja dr Trejsi Beker kazala je za Independent da bi ovaj asteroid "mogao biti jedinstven jer je potpuno sačinjen od gvožđa i nikla".

Kako je riječ o asteroidu dužine 278 kilometara, a širine 232 kilometara u jednom i 164 kilometara u drugom smjeru, odnosno jednom od najvećih u Sunčevom sistemu, pa ako se uzme njegov sastav, procjenjuje se da bi masa minerala koja se nalazi u njemu na Zemlji po sadašnjim tržišnim cijenama koštali oko 10 triliona dolara.

Riječ je o vrijednosti oko 10.000 puta većoj nego što je bio BDP cijelog svijeta u 2019. godini.

Većina asteroida su sačinjeni od stijena ili kamenja, pri čemu se metali pojavljuju tek u malim postocima. Metalni ili pretežno metalni asteroidi su rijetkost.

"Moguće je da je u 'Psiheji', dok se tek formirao kao protoplaneta, udario neki drugi objekt od čega je izgubio svoju koru i plašt", objasnila je Beker važnost istraživanja, odnosno zašto bi proučavanje ovog vjerovatno jedinstvenog asteroida moglo objasniti neke važne detalje o nastanku Sunčevog sistema.

O važnosti asteroida svjedoči i to što NASA za 2022. godinu planira lansiranje letjelice koja bi posjetila asteroid.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.