DFC: Više od 80 bot naloga iz tri “familije” Andrić, Ivanović i Popović na Tviteru napada Krivokapića

Mandatar na meti botova

DFC: Više od 80 bot naloga iz tri “familije” Andrić, Ivanović i Popović na Tviteru napada Krivokapića

Mandatar sa sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić na meti je botova na Tviteru, koji su udruženim naporima kritikovali njegove stavove o formiranju ekspertske vlade, saopšteno je iz Digitalnog forenzičkog centra (DFC).

Iz DFC kazali su da mreža od više od 80 bot naloga iz tri “familije” Andrić, Ivanović i Popović putem Tvitera napada Krivokapića zbog odluke da ostaje pri stavu da svi kandidati za ministre u novoj Vladi moraju da prođu provjeru kompetencije za funkciju na koju su predloženi.

“Utvrdili smo da je svaki član porodice Popović kreiran istog dana, 13. oktobra, dok su svi “Andrići” kreirani 17. i 18. oktobra. Nalozi sa prezimenom Ivanović kreirani su 25. oktobra”, naveli su iz DFC.

Kako su rekli, nalozi nijesi bili aktivni sve do jučerašnjeg tvita Krivokapića, u kojem je naveo da ostaje pri stavu da svi kandidati za ministre moraju proći provjeru kompetencija na koju su predloženi i da to ne isključuje učešće političara ukoliko biografijom zadovoljavaju kriterijume za predloženu funkciju.

“Nakon toga bot nalog @AndricDanijela4 ritvituje objavu Krivopića kritikujući njegove stavove, poslije čega je uslijedilo aktiviranje bot mreže. Gotovo svi pripadnici mreže bot naloga ritvitovali su tvit naloga @AndricDanijela4, bez ijednog fejva”, kazali su iz DFC.

Untitled

Izvor: Twiter

To, kako su objasnili, pokazuje da je cilj ustvari povećavanje dometa postojećeg sadržaja, a ne kreiranje novog i originalnog, što je jedna od ključnih odlika bot mreža.

“U svim tvitovima spomenut je i lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević, koji je jedan od najvećih kritičara mandatara. Dodatno, nekoliko naloga iz “familije” Andrić branilo je stavove Medojevića, govoreći da je predsjednik PzP-a jedini koji godinama nešto konkretno radi”, navodi se u saopštenju, prenosi Mina.

Iz DFC dodali su da se bot mreže najčešće formiraju prilikom bitnih društveno-političkih događaja u određenoj državi, sa glavnim ciljem da se javno mnjenje usmjeri u željenom pravcu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.