Aleksa Bečić

Bečić učestvovao na onlajn konferenciji „Balkanski forum protiv antisemitizma“

"Crna Gora prepoznata širom svijeta po antifašizmu"

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić učestvovao je na online konferenciji „Balkanski forum protiv antisemitizma“, koju je organizovao Parlament Republike Albanije, u partnerstvu sa Pokretom za borbu protiv antisemitizma i Jevrejskom agencijom za Izrael.

U video obraćanju, Bečić je saopštio da ova regionalna konferencija predstavlja idealnu priliku za razgovor o ovoj važnoj temi, navodeći da je upravo dijalog civilizacijska tekovina savremenog svijeta, koja je izrasla na temeljima evropskog humanizma.

„Posebno odajem priznanje Republici Albaniji koja je aktuelizovala ovo važno pitanje čime je postala inicijator političke potpore ovim aktivnostima na parlamentarnom nivou u nacionalnim i međunarodnim kontekstima, zajedno sa drugim državama regiona. Sloga, mir i solidarnost temeljne su vrijednosti na kojima počivaju naša društva i zadatak svih nas je da ih njegujemo i unaprjeđujemo“, istakao je Bečić.

Predsjednik crnogorske Skupštine kazao je da država Crna Gora koja antifašizam baštini kao tekovinu, čuva s ponosom svoju slobodarsku tradiciju.

„Naša država je prepoznata širom svijeta po antifašizmu, kao i po jedinstvenom, opštenarodnom Trinaestojulskom ustanku kao prva država koja je pružila otpor u tada porobljenoj Evropi“, poručio je Bečić.

On  je istakao da Crna Gora kao multietnička, multireligijska i multikonfesionalna zajednica, antifašističkim putem odlučno korača i u 21. vijeku, ka evropskim i evroatlantskim integracijama, poštujući i uvažavajući, kako je dodao, bogatstvo različitosti koje našu državu čine prepoznatljivom u Evropi i svijetu.

Prema njegovim riječima navedene univerzalne vrijednosti i tekovine antifašizma čine današnju Crnu Goru, respektabilnu članicu NATO-a, buduću članicu EU i značajnog faktora regionalne stabilnosti.

U okviru Konferencije obraćanje su, između ostalih, imali i američki državni sekretar Majkl R. Pompeo i predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli.

 Forumu su prisustvovali i premijer Albanije Edi Rama, predsjednik albanskog parlamenta Gramoz Ruči, predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani, predsjednik parlamenta Sjeverne Makedonije Talat Džaferi, predsjednik izraelskog parlamenta Jariv Levin, brojni visoki zvaničnici, kao i aktivisti u globalnoj borbi protiv antisemitizma.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.