Staviti van snage sve prostorne planove Budve dok se ne preispitaju
URA Budva

Budvanska URA u otvorenom pismu mandataru Krivokapiću

Staviti van snage sve prostorne planove Budve dok se ne preispitaju

U očekivanju formiranja nove Vlade, građani Svetog Stefana i Pržna javljaju da se u Miločerskom parku građevinski radovi odvijaju 24 sata dnevno, što je u sklopu investicije koja prijeti da trajno devastira jedan od najljepših parkova i ambijentalnih cijelina našeg primorja. Ovo što se sada dešava sa Miločerskim parkom počelo je sramnim glasanjem u skupštini Crne Gore, kada je on označen kao rupa, a nastavilo se odlukom da najskuplja crnogorska turistička lokacija bude poligon prodaje stanova za tržište, navodi Budvanska URA u otvorenom pismu mandataru Zdravku Krivokapiću.

Iz URA ističu da građani Budve vjeruju u investicione projekte koji imaju za cilj razvoj turističkih potencijala po mjeri i građana i turista.

"Ali, to svakako nisu stanovi za tržište izgrađeni u ambijentalnoj i graditeljskoj cjelini Svetog Stefana koji je, uz Dubrovnik, reprezentovao ukupni turizam nekadašnje zajedničke države. Miločer i Sveti Stefan to treba da nastave da budu i za Crnu Goru, ukoliko odista želi održivi razvoj i zaštitu najvrednijih resursa kao zalogu prosperiteta i sadašnje i budućih generacija. A gradnja stanova za tržište u Miločerskom parku je projekat u kojem profitira samo investitor i uski interesni krug, a građani gube mogućnost da sačuvaju prirodni potencijal za promociju jedinstvene i rijetke turističke ponude i sasvim sigurno gubi Budžet opštine koja je epicentar turističkog prometa", navodi se u otvorenom pismu.

Deklaracija o zaštiti Miločerskog parka, koju su 2016. godine potpisali svi odbornici lokalnog parlamenta, predviđa kako dodaju iz URA da u prostoru unutar ogradnog zida oko kompleksa Miločer, od vile "Topliš" – prostor sa donje strane prilaznog puta za hotel Sveti Stefan, kao i granična linija prema moru od Svetog Stefana do Pržna nije dozvoljena gradnja novih stambeno-poslovnih objekata, te da se jedino dozvoljava rekonstrukcija postojećih objekata i to u postojećim gabaritima.

"Mnogo značajnije je to što je lokalna zajednica ovakvom odlukom jedinstveno stala u odbranu Miločerskog parka kao spomenika prirode, arhitekture i kulturnog pejzaža, svjesna da je Crna Gora i sama Budva rezilijentna kao destinacija samo ako sačuva orijentire koje ima i smjesta se okrene održivom razvoju.

Zbog toga pozivamo mandatara da u okviru pravaca u kojima treba progresivno da djeluje njegovo ministartsvo održivog razvoja pokrene preispitivanje ovog projekta u smislu njegove namjene i ukupnog uticaja na ambijentalnu cjelinu. Za Budvu je, kao urbanistički devastirane sredine sa neznatnim netaknutim resursima, svakako od nasušne važnosti da se stave van snage svi prostorni planovi dok se ne preispita njihov uticaj na koncept održivog socijalnog, ekonomskog i privrednog razvoja", zaključuju iz budvanske URE.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.