Stepen agresije prema djeci i tolerancije prema nasilju u CG, prilično veliki
Ilustracija

Stepen agresije prema djeci i tolerancije prema nasilju u CG, prilično veliki

Koordinatorka u programu dječije zaštite UNICEF Nada Đurović Martinović, saopštila je u Jutarnjem programu TVCG, da istraživanja pokazuju da je stepen agresije prema djeci i tolerancije prema nasilju u CG, prilično veliki. Taj problem, navodi ona, sistemski se mora rješavati. Prema istraživanju, kaže Đurović Martinović, u Crnoj Gori je čak 66% djece doživjelo neki oblik fizičkog kažnjavanja ili psihičke agresije od članova svoje porodice.

Kampanja "Bezbjedni doma" je usmjerena svim porodicama, djeci, starateljima i onima koji su u bliskom kontaktu sa djecom, istakla je ona.

Ona je kazala da je kampanja važna, ali da sama po sebi ne riješava problem.

"To je kampanja za sve nas koji imamo obavezu da nasilje prijavimo. Kampanja nije sama za sebe rješenje. Ukoliko pored svijesti da se nasilje prijavi ne postoji adekvatan odgovor sistema, da se zaštiti dijete i da nadležni procesuiraju krivce onda nema smisla", navela je Đurović Martinović..

Ističe da svako dijete treba da potraži pomoć, kada osjeti da je ugroženo.

"U svakom trenutku kada osjeti da mu je potrebna pomoć treba da okrene 122. Svaka osoba koja sumnja da je dijete izloženo nasilju, komšije, ljekari...treba da okrenu 122."

Jako je važno voditi računa o bezbjednosti svakog djeteta, jer prijaviti naislje nije jednostavno, smatra ona.

"Često se administrativni podaci ne poklapaju, ali po istraživanju 66% djece je u CG doživjelo neki oblik fizičkog kažnjavanja ili psihičke agresije od članova svoje porodice. Stepen agresije prema djeci i tolerancije prema nasilju u CG je prilično veliki," kazala je ona.

Sistemski mora da se jača borba protiv tog problema, zaključila je ona.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.