Promet domaćih preduzeća 7,9 milijardi
Ilustracija

U prošloj godini

Promet domaćih preduzeća 7,9 milijardi

Promet preduzeća u Crnoj Gori u prošloj godini iznosio je 9,4 milijarde eura, a stranih filijala 1,55 milijardi eura. Najveće učešće u prometu su imale srpske, a najveće učešće u ukupnoj ostvarenoj vrijednosti proizvodnje kineske kompanije, utvrdilo je Monstatovo strukturno istraživanje.

Najveći udio u prometu čini trgovina i auto servisi sa četiri milijarde eura. Na građevinarstvo se odnosi 1,35 milijardi, a na prerađivačku industriju 827,9 miliona eura. Promet, kako su objasnili statističari, obuhvata obračunate prihode od prodaje robe i usluga bez PDV-a.

Bruto vrijednost proizvodnje u prošloj godini iznosila je 5,55 milijardi eura, a najveći udio od 1,18 milijardi eura ima građevinarstvo, trgovina i popravka vozila 1,08 milijardi i prerađivačka industrija 582 miliona eura. Bruto vrijednost proizvodnje predstavlja tržišnu vrijednost svih proizvedenih roba i usluga.

Bruto dodata vrijednost, koja je iznosila dvije milijarde eura, predstavlja razliku između bruto vrijednosti proizvodnje i međufazne potrošnje. Međufazna potrošnja, odnosno vrijednost proizvoda i usluga koji se transformišu, koriste ili troše u procesu proizvodnje, iznosila je 3,35 milijardi eura.

Monstatovi podaci pokazuju da strana preduzeća sa dva odsto učestvuju u ukupnom broju aktivnih preduzeća koja su podnijela finansijske izvještaje, dok je njihovo učešće u ukupnoj dodatoj vrijednosti 17,4 odsto. Ovim istraživanjem obuhvaćeno je 464 poslovna subjekta koja čine 93 odsto ukupne vrijednosti proizvodnje preduzeća u stranom vlasništvu. Strane filijale su ostvarile promet od 1,55 milijardi eura. Najveće učešće u prometu su ostvarila srpska preduzeća (291,9 miliona eura), hrvatska (231 milion) i austrijska (214 miliona).

Vrijednost proizvodnje stranih filijala je iznosila 905,8 miliona eura, a najveći udio imale su kineske firme (150,1 milion), srpske (130,4 miliona) i hrvatske (91,7 miliona). Najveće učešće u ukupnoj vrijednosti proizvodnje imale su kineske firme (16,6 odsto), koje u ukupnom broju obuhvaćenih preduzeća iznose 0,9 odsto. S druge strane, 28,9 odsto obuhvaćenih srpskih firmi učestvuje sa 14,4 odsto u ukupnoj vrijednosti proizvodnje preduzeća u stranom vlasništvu.

Iz EU je 34,9 odsto preduzeća u stranom vlasništvu, a učestvuju sa 54,5 odsto u vrijednosti prometa stranih firmi i sa 46,6 odsto u vrijednosti proizvodnje stranih kompanija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.