Prednjačimo po količini otpada koji završi u Mediteranu
Ilustracija

Prednjačimo po količini otpada koji završi u Mediteranu

Oko 229.000 tona plastičnog otpada svake godine završi u Sredozemnom moru, što je više od 500 brodskih kontejnera dnevno - saopštila je Međunarodna unija za očuvanje prirode IUCN, ističući da, ukoliko se posmatra po količini izbačenog otpada po stanovniku, zemlje regiona, među kojima je i Crna Gora, prednjače.

Na samom vrhu liste po ukupnoj količine plastičnog otpada koje završi u moru su Egipat sa 74.000 tona godišnje, Italija sa 34.000 tona godišnje i Turska sa 24.000 tona godišnje.

Međutim, po količini izbačenog otpada po stanovniku prednjače Crna Gora sa osam kilograma po osobi godišnje, te Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija sa po tri kilograma po osobi godišnje, navodi se u izvještaju ,,Plastično more: Sredozemlje“.

"Upozorava se da zagađenje plastikom može nanijeti dugoročnu štetu kopnenim i morskim ekosistemima i biodiverzitetu, posebno morskim životinjama koje bi mogle da se zapletu ili da progutaju plastični otpad i umru od iscrpljenosti ili gladi",rekla je direktorka Morskog i polarnog programa IUCN-a, Mina Eps,prenosi Pobjeda.

Kako se dodaje, godišnje u Sredozemnom moru završi 229.000 tona plastičnog otpada, ali ukoliko se ne preduzmu značajne mjere – taj broj bi mogao da se udvostruči do 2040.

"Vlade, privatni sektor, istraživačke institucije, industrija i potrošači moraju zajedno redizajnirati procese i lance snabdijevanja, ulagati u inovacije i usvojiti održive obrasce potrošnje i poboljšane prakse upravljanja otpadom kako bi zatvorili plastičnu slavinu",rekao je direktor IUCN-ovog Centra za mediteransku saradnju Antonio Troja.

Prema izvještaju, poboljšanje upravljanja otpadom, počev od sakupljanja otpada, ima najveći potencijal da smanji curenje plastike tokom vremena, a samo globalna zabrana plastičnih kesa smanjila bi ga za oko 50.000 tona godišnje. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.