I slijepi miševi se socijalno udaljavaju kada su bolesni
Ilustracija

I slijepi miševi se socijalno udaljavaju kada su bolesni

Kao i neki insekti, i slijepi miševi ili kako ih još nazivaju divlji vampiri se, kada su bolesni, udaljavaju od drugih jedinki populacije.

Kada se razbole, vampirski slijepi miševi se dobrovoljno izoluju ili ih na to prisiljava njihova kolonija, usporavajući time širenje bolesti, navodi se u novim studijama koje su pratile ponašanje slijepih miševa u prirodi.

Ovakvo ponašanje prvo je primijećeno u laboratoriji. Ovakve promjene u ponašanju mogu promijeniti način na koji se patogene bakterije šire kroz populaciju, a stope prenosa mogu se značajno smanjiti kada zdrave jedinke izbjegavaju bolesne.

Poznato je da se među nekim insektima bolesne jedinke samoizoluju, a razne druge vrste pokazuju promjene u ponašanju kada se razbole, što rezultira povećanom letargijom.

Da bi vidjeli kako su vampirski slijepi miševi reagovali na bolest, američki istraživači u Belizeu uhvatili su 31 odraslu žensku slijepog miša i simulirali bolest ubrizgavanjem endotoksina u polovinu ispitanih. Druga grupa miševa bila je kontrolna.

U međuvremenu je kontrolna grupa slijepih miševa u istoj koloniji primala injekcije soli.

Tokom sledeća tri dana, istraživači su vratili slijepe miševe nazad u njihovo šuplje drvo i pratili promjene tokom vremena u asocijacijama među svih 16 „bolesnih“ slijepih miševa i 15 kontrolnih slijepih miševa u prirodnim uslovima.

U poređenju sa kontrolnim slijepim miševima, „bolesni“ slijepi miševi provodili su manje vremena sa drugima.

Tokom perioda liječenja, „bolesni“ slijepi miševi su proveli 25 minuta manje družeći se sa partnerom.

Ove razlike su se smanjile posle perioda liječenja i kada su slijepi miševi spavali ili se hranili izvan skloništa.

„Senzori su nam pružili nevjerovatan podatke kako se ponašanje ovih slijepih miševa mijenjalo iz sata u sat, pa čak i iz minuta u minut tokom dana i noći, čak i dok su skriveni u mraku šupljeg drveta“, rekao je vodeći autor studije Simon Riperger sa Državnog univerziteta Ohajo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.