U Španiji zbog korone ljekari prvi put nakon 25 godina štrajkovali tražeći
Foto: Rojters

U Španiji zbog korone ljekari prvi put nakon 25 godina štrajkovali tražeći "kvalitetno zdravlje"

U Španiji su ljekari prvi put nakon 25 godina štrajkovali tražeći "kvalitetno zdravlje", prenosi Anadolija.

U Španiji, jednoj od zemalja koja je najviše pogođena koronavirusom, širom zemlje održan je jednodnevni štrajk na poziv Konfederacije ljekarskih sindikata (CESM).

Zbog štrajka došlo je i do odgađanja operacija koje nisu bile hitne. CESM je naveo da je učešće u štrajku bilo 85 posto.

Dok su zbog štrajka održani protesti u mnogim gradovima, ljekari su se okupili ispred zgrade parlamenta u glavnom gradu Madridu, rekavši da su protiv uslova rada, koji su pogoršani pandemijom i vladinim mjerama.

Sindikalni zvaničnici objasnili su da je glavni razlog štrajka odluka koju je donela vlada leve koalicije zbog kovid-19, kojom se lekarima omogućava rad u drugim zdravstvenim područjima bez obzira na njihovu specijalizaciju i olakšava pravo stranih lekara na rad u Španiji.

Pod parolom "kvalitetno zdravlje", lekari su zahtevali da se poboljšaju uslovi rada, da ljekari rade samo u oblastima za koja su specijalizovani, da se poveća broj osoblja i uloži više u državne zdravstvene službe.

Danijel Bernabeu, potpredsjednik udruženja ljekara i zdravstvenih radnika u Madridu, izjavio je da je nedostatak ulaganja u zdravstvo i dugotrajan rad pod lošim uslovima postao još ozbiljniji sa kovid-19.

"Kovid-19 pokazao je da naša zdravstvena infrastruktura nije dovoljna protiv krize. Nismo mogli da brinemo o drugim pacijentima zbog kovid-19. Po našem mišljenju, ovo je vrlo ozbiljan problem i posebno nepodnošljiv za građane", rekao je Bernabeu.

Doktorka Begona Dijas rekla je da su problemi koji su se dugo nakupljali zbog zdravstvenih prekida i lošeg upravljanja dosegli nepodnošljivu dimenziju s kovid-19.

"Kažemo da je dosta", poručila je Dijas.

Ljekari su najavili da će nastaviti da štrajkuju svakog poslednjeg utorka u mjesecu, dok njihovi zahtevi ne budu uzeti u obzir i dok ne sednu za pregovarački sto sa vladom.

Španija je, prema sajtu worldometers.info, šesta zemlja na svijetu po broju oboljelih od kovid-19 - 1.165.498 slučajeva. Umrla je 35.031 osoba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.