Skoro 200 evropskih aerodroma u problemu, prihodi ne mogu da pokriju troškove
Ilustracija

Skoro 200 evropskih aerodroma u problemu, prihodi ne mogu da pokriju troškove

Skoro 200 evropskih aerodroma u narednim mjesecima suočiće se sa nesolventnošću, s obzirom da kriza prouzrokovana pandemijom kovida-19 i dalje znatno utiče na njihov rad, saopštila je grupa ACI Evropa, prenosi Politiko.

Navodi se da Evropa rizikuje propadanje značajnog dijela svog vazdušnog trasportng sistema, ukoliko vlade tom sektoru ne obezbijede veću podršku nego do sada. 

U izvještaju se precizira da su od 740 aerodroma, koliko ih ima u Evropi, u riziku 193. Nije navedeno o kojim aerodromima se radi, ali se precizira da obezbjeđuju oko 277.000 radnih mesta i stvaraju 12,4 milijardi eura evropskog bruto domaćeg proizvoda.

"Poslije osam meseci krize svi evropski aerodromi imaju velikih problema kako bi ostali otvoreni, a njihovi prihodi su daleko od toga da pokriju i operativne troškove, a da i ne pominjemo kapitalne izdatke", izavio je genealni direktor ACI Evrope Oliver Jankovec.

U isto vrijeme, ACI Evrope je objavio i podatke o daljem smanjenju broja putnika u vazdušnom saobraćaju. Kako se navodi, u septembru je kroz sve evropske aerodrome prošlo 73 odsto putnika manje nego u istom mjesecu prošle godine. 

Zbog toga je Jankovec još jednom ukazao na pogubne posljedice uvođenja karantina kako bi se zaustavilo širenje epidemije koronavirusa i pozvao vlade da u toj situaciji obezbijede neophodnu finansijsku pomoć aerodromima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.