Ilustracija

"Evropsko zakonodavstvo o popisu ne uključuje jezik, vjersku i etničku pripadnost kao obavezne kategorije"

Evropsko zakonodavstvo o popisu ne uključuje jezik, vjersku i etničku pripadnost kao obavezne kategorije, rekla je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero, koja je pozvala crnogorske vlasti da uoči popisa ojačaju resurse nacionalnog Zavoda za statistiku.

"U tom pogledu se Crna Gora ohrabruje da slijedi Konferenciju o preporukama evropskih statističara za popis stanovništva. Naše preporuke i nalazi iz poglavlja 18 (Statistika) u Izvještaju Crna Gora 2020 u vezi sa pripremama za popis ostaju na snazi, uključujući i one o potrebi da se znatno ojačaju ljudski i finansijski resursi nacionalnog Zavoda za statistiku (Monstat)", navela je Pisonero u pisanom odgovoru medijima", prenijela je Radio slobodna Evropa (RSE).

Ona je dodala da sve nacionalne odluke o prikupljanju podataka o osjetljivim temama popisa stanovništva, koje nisu od suštinske važnosti, poput jezika i religije, trebalo bi da budu zasnovane na javnim konsultacijama i principu slobodnog samoizjašnjavanja, ocijenjeno je iz EU.

Nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju je od najviših državnih zvaničnika i mandatara za sastav nove vlade zatražila da se na predstojećem popisu stanovništa ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti, kao i o jeziku.

Cilj takve inicijative je, prema riječima direktorke CDT Milice Kovačević, da popis prođe bez političkih tenzija, bilborda, kampanja i promocije nacionalizma, što je dominiralo tokom popisa 2011. godine.

Mandatar za stastav vlade Zdravko Krivokapić je saopštio da je ta inicijativa neprihvatljiva a isto mišljenje dijeli i većina stranaka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.