Italija: Eskalirali sukobi između demonstranata i policije, u Milanu bacani molotovljevi kokteli
Foto: Profimedia

Italija: Eskalirali sukobi između demonstranata i policije, u Milanu bacani molotovljevi kokteli

U nekoliko italijanskih gradova sinoć su održani protesti zbog vladinih mjera protiv koronavirusa, a na nekoliko skupova je došlo i do sukoba demonstranata i policije.

Rimski dnevnik Republika piše da je situacija u nekim gradovima eskalirala i da su ekstremističke grupe značajno uticale na napetost tokom protesta.

Pojedini demonstranti su na policiju bacali petarde i boce, a u Milanu su bacali molotovljeve koktele i blokirali saobraćaj. Takođe su oštećene fasade zgrada, slomljena vrata i prozori tramvaja. Policija je upotrijebila suzavac i četvoro je uhapšeno.

Situacija je bila napeta i u Torinu, gdje su demonstranti bacali dimne bombe, a povrijeđen je jedan fotograf. Centar u Torinu bio je pretvoren u bojno polje, piše Korijere dela sera.

Puno polomljenih izloga, petardi, kanistera za suzavac, prevrnutih i zapaljenih kanti. Dva policajca su povrijeđena i uhapšeno je devet osoba, prenosi Korijere.

Napeto je bilo i u Napulju, gdje su demonstranti pozivali na ostavku nedavno reizabranog predsjednik pokrajine Kampanje Vinčenca de Luke.

Demonstranti u Napulju, koji se protive uvođenju strožih mjera zbog širenja epidemije koronavirusa, sukobili su se sa policijom i prije tri dana u tom gradu.

Na protestu su uglavnom bili mladi ljudi, koji prkose policijskom času, koji su uvele regionalne vlasti.

U gradu Leće došlo je do sukoba demonstranata i policije. I u Trevizu se na glavnom trgu održao protest građana protiv novih mjera i Konteove vlade.

U Italiji su uvedene nove restriktivne mjere zbog ponovnog rasta broja zaraženih od koronavirusa, a neke od mjera uključuju ograničenje rada barova i restorana do 18 sati i potpuno zatvaranje teretana, bazena, bioskopa i pozorišta.

Juče u 18 časova stupio je na snagu najnoviji dekret italijanske vlade koji podrazumijeva parcijalni lokdaun. To znači da su restorani, kafići, pabovi i barovi zatvoreni do 5 ujutru.

Potpuno su zatvorene teretane, bazeni, pozorišta i bioskopi. Od 23 časa (u pojedinim gradovima od 24) na snazi je policijski čas.

Mjere, oko kojih su se juče dogovorili vlada premijera Đuzepea Kontea u Rimu i regionalne vlasti, uvode se nakon dvije noći protesta u Napulju i Rimu protiv policijskog časa, koji je na snazi u više regiona od prošle nedelje, javlja Rojters.

Svjesna ogromnih troškova gašenja ekonomije, rimska vlada je izjavila da ne želi da ponovi sveobuhvatno zaključavanje naloženo u prvoj fazi krize.

Ali bila je primorana da postupno pojačava ograničenja, jer je pandemija ubrzavala nakon što je preko ljeta usporen rast broja novih slučajeva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.