Mustafić: Ne očekujem brzo nove izbore ali u politici se nikad ne zna
Suljo Mustafić

Mustafić: Ne očekujem brzo nove izbore ali u politici se nikad ne zna

Bošnjačka stranka je odbila učešće u Vladi zbog ideoloških, ne malih, razlika sa nekim članicama buduće vladajuće koalicije, kazao je za politički direktor te stranke Suljo Mustafić.

Dodaje da ipak vjeruje da budući premijer Zdravko Krivokapić može napraviti otklon od retrogradne politike, a raduju ga i drugačije poruke pomirenja od lidera DF-a. U ovom trenutku Mustafić ne očekuje nove izbore i vjeruje u dogovor tri koalicije.

"Odluka Bošnjačke stranke da ne uđe u Krivokapićevu vladu poslije referenduma je najvažnija odluka BS", kazao je Husović za Novu M.

Na pitanje šta je presudno uticalo na takvu odluku, on navodi da nakon rasprave, nakon demokratske razmjene argumenata došlo je do jedinstvene odluke, stranka je pokazala jedan demokratski kapacitet i donijela jedinstvenu odluku da u ovom trenutku ne ulazi u izvršnu vlast i da drugim riječima prelazi u opoziciju nakon gotovo više od deceniju boravka u izvršnoj vlasti.

"Okolnosti smo naveli u saopštenju tada, u pitanju su određene ideološke razlike koje nisu male sa nekim članicama buduće vladajuće koalicije i te razlike su u ovom trenutku jako izražene i mi smo u rukovodstvu smatrali da mi zbog toga ne možemo i ne treba da budemo dio izvršne vlasti", rekao je on.

"Mandatar je, citira,za jednu srpsku televiziju, kazao da su Srbija i Crna Gora ustvari dvije srpske države, no nije to uticalo na odluku Bošnjačke stranku, već dublje razlike iz prošlosti", kaže Mustafić. 

Dodaje da vjeruju čak da će se upravo Krivokapić distancirati od retorgradne politike.

"Pa mi se nismo bavili tim izjavama budućeg predsjednika Vlade, smatramo da je to moguće jedna nesmotrena politička izjava, međutim ovdje su u pitanju suštinske razlike u samim programima, u pristupu, sa nekim članicama vladajuće kolaicije, jedan jaz politički koji je bio prisutan u proteklom periodu, jedna retorika koja nije bila u duhu dobrih poruka prema manjinskim narodima, prema Bošnjačkoj stranci. Naravno, gospodin Krivokapić je nova politička pojava i vjerujem da će u narednom periodu pokazati možda i otklon od takvog programskog djelovanja ali neka vrijeme pokaže", ističe Mustafić.

Prema njegovim riječima ono što je Crnoj Gori potrebno jeste djalog.

Na dan kada je BS donosila odluku, lideri DF- a Mandić i Knežević pružili su ruku pomirenja manjinskim partijama, među kojima je i BS,  i pozvali na prevazilaćenje problema iz prošlosti, upitan kako gleda na taj potez i da li vjeruje u iskrenu namjeru, Mustafić, kaže da ga raduje što sada imaju takve poruke od predstavnika tih političkih grupacija, one su bitno različite nego ranije, i naravno gledaće u narednom periodu u kom će to pravcu ići i biće, kaže, nam zaista drago ako to bude kako su najavili i naravno "Bošnjačka stranka će i u narednom periodu biti otvorena, kadra da sprovede dijalog, ali ponavljam postoje politčki principi, politčki aksiomi na kojima je naša stranka gradila svoj put, a to su nezavisna CG, to su evroatlantski put, antifašizam, koji je krase kao njeno najdragocjenije nasljeđe i ako ćemo na tome da nadograđujemo državu Bošnjačka stranka će biti partner i ovim politčkim subjektima o kojim ste govorili".

Komentarisao je Mustafić i incidente u Pljevljima nakon izbora prema Bošnjacima i muslimanima.

"Mi se iskreno nadamo da će ta praksa nacionalističkih ispada, incidenata, šovinističkog diskursa, biti iza nas. Vjerujemo u kapacitet građanskog društva u Crnoj Gori da nadilazi takve probleme. Poruke koje smo čuli nakon izbora u CG nisu bile ohrabrujuće, naprotiv uznemirile su prilično manjinske narode, ne samo u Pljevljima, nego i Beranama, Baru, možda i Podgorici ali mi vjerujemo da je to proizvod trenutne euforije, a nadam se da će oni kroz dijalog vlasti i opozicije biti sve marginalniji, a da će onaj istinski građanski karakter biti dominantniji. Vjerujemo u to, želimo to, učinićemo sve do nas, ali smatramo i da će država biti odgovorna za to, mora naći načina da se suoči sa tim. Nismo siguni ni da je prethodna vlast to radila na pravi način, jer je mnogo toga ostalo neistraženo,  ali zaista vjerujemo da država CG ide naprijed", istakao je Mustafić.

Komentarišući sve češće optužbe na relaiciji DF- URA- SPC- koncern Vijesti, Mustafić kaže da ideološke razlike su vidljivije kada su posrijedi kadrovska rješenja, no vjeruje da će se tri koalicije držati sporazuma koji su potpisali jer izvršna vlčast neće moći da funkcioniše ako otvara pitanja koja je zatvorila tim potpisima.

"U svakom slučaju vjerujem da će naći način da ih prevaziđu, ono što je najvažnije da će vrijeme pokazati koliko su kadri da se suoče sa ekonomskim pitanjima koja su problematična. U svakom slučaju, mi ćemo biti tu da pomognemo ono što možemo. Oni su napravili jedan sporazum koji je ohrabrujući i vjerujem da će to biti njihova ideja vodilja u narednom periodu i da će naći način da prevazilaze razlike, a da ne trpi država. Ne očekujem izbore u ovom trenutku , ali se u politici nikad ne zna, sve su opcije moguće ali činiće se da će ipak doći do dogovora i do formiranja vlasti iako se ne zna do kad će trajati", zaključio je Mustafić.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.