Bregu: Od jula 2021. troškova rominga neće biti,  cilj smanjenje cijena rominga između regiona i EU
Majlinda Bregu

Bregu: Od jula 2021. troškova rominga neće biti, cilj smanjenje cijena rominga između regiona i EU

Treći Digitalni samit Zapadnog Balkana otvoren je danas u Tirani, čime je nastavljena tradicija započeta na samitu u Skoplju 2018. godine, prvom ikada održanom digitalnom samitu Zapadnog Balkana na kome je otpočeo politički dijalog o digitalnoj transformaciji regiona na najvišem, premijerskom nivou, nakon čega je uslijedio samit u Beogradu 2019. kada je potpisan Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga.

Cilj Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Tirani je podsticanje regionalne saradnje u domenu 5G mreže i interoperabilnosti podataka i usluga, čime se potvrđuje spremnost i usmjerenje regiona na budućnost u izuzetno zahtjevnom kontekstu pandemije Covid-19. 

"Prošle godine u Beogradu resorni ministri šest ekonomija sa Zapadnog Balkana potpisali su Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga, prvi te vrste. Vjerujte da to nije bilo lako postići. To je, međutim, važan znak regionalne saradnje i ekonomske integracije. Prvi korak ovog sporazuma već je donio rezultate, jer mi sada plaćamo između 83 i 96 odsto manje cijene rominga na cijelom Zapadnom Balkanu. Naredni korak je ukidanje troškova rominga za cijeli region od jula 2021. Srednjoročni cilj je smanjenje cijena rominga između regiona i Evropske unije i pripreme za izradu akcionog plana su već počele, a očekuje se da će plan biti podržan na narednom Digitalnom samitu,“ rekla je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na otvaranju trećeg Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Tirani.  

Ona je navela da istraživanje Balkan barometar 2020 pokazuje da 80 odsto rukovodilaca na Zapadnom Balkanu smatra digitalne vještine veoma važnim za poslovanje.

"Nedostatak vještina je veliki, a to će biti i dalje, jer će se vještine potrebne za različite poslove promijeniti u narednih pet godina. Odgovornost je lidera da preformulišu politike u cilju obrazovanja i prekvalifikacije ljudi. Škole i fakulteti bi novim generacijama trebalo da omoguće usvajanje onih vještina koje će im biti potrebne za rad u novim okolnostima u svakoj od naših ekonomija. Mi možemo pomoći i obezbjediti regionalni forum koji će služiti za koordinaciju i rješavanje pitanja koje nam novi izazovi donose, koji će pomoći kreatorima politika da brzo reaguju na promjene u okolnostima, da prilagode saradnju potrebnu da se prilagodimo digitalnom dobu,“ dodala je Bregu.

Bregu je vodila panel na otvaranju samita zajedno sa generalnim direktorom Generalne direkcije Evropske komisije za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije Robertom Violom, potpredsjednikom  za javne i regulatorne poslove Deutsche Telekom AG Wolfgangom Kopfom, službenikom UNDP-a za digitalni sektor Robertom Oppom, generalnim sekretarom Međunarodne unije za telekomunikacije Houlin Zhaom, državnom sekretarkom u Saveznom ministarstvu za ekonomska pitanja i energetiku Njemačke Claudiom Dörr-Voß i ministricom za infrastrukturu i energetiku Albanije Belindom Balluku.  

"Od danas pa do 28. oktobra putem interneta možete pratiti brojne sesije na temu mrežne povezanosti i povezanosti usluga, povjerenja i sigurnosti, digitalnih vještina, te digitalne ekonomije, dok će se završni skup samita održati 2. novembra ministarskim panelom o Digitalnoj agendi za Zapadni Balkan kada se očekuje da će biti usvojen Memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu Zapadnog Balkana, kao i Memorandum o razumijevanju o planu za 5G za digitalnu transformaciju na Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju RCC-a.

Treći Digitalni samit organizovala je vlada Albanije, uz pomoć Savjeta za regionalnu saradnju i Evropske unije. Više informacija o samitu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.