Ilustracija

"Oni koji ne vejruju, neka sebe zamisle u koži oboljelog u bolnici"

Psihološkinja s Filozofskog fakulteta u Zagrebu koja je radila istraživanje uticaja pandemije na ljude, prof. dr sc. Gordana Kuterovac Jagodić kazala je da je ovo sve u početku izgledalo kao kratkotrajni stres s kojim ćemo se pojačanim psihičkim mehanizmima suočavanja lako suočiti.

"Međutim, ovo je prešlo u hroničan stres koji traje već osam mjeseci. Vjerovatno se kod nekih ljudi, uz anksioznost, javljaju postupno i određeni depresivni elementi jer se osjećaju nemoćno pred epidemijom", rekla je Gordana Kuterovac Jagodić za Novu TV.

"Imamo tri grupe ljudi. Većina ih se zabrinjava, zabrinjava ih ovaj svakodnevni porast zaraženih, teško oboljelih i preminulih građana, pa nastoje da se pridržavaju svih mogućih mjera i na neki način održavati normalan život", navela je.

Postoje i oni koji su jako uplašenii pa su se povukli, kaže.

"Imamo i treće, koji u ovoj situaciji negiraju ozbiljnost situacije, poriču potrebu da se koriste zaštitna sredstva i tako otežavaju svima drugima suočavanje s ovom situacijom", objasnila je Kuterovac Jagodić.

"Mislim da je potrebno nekako se zamisliti, treba da se zapitaju kako je u tuđoj koži. Neka se zapitaju kako bi bilo provesti više noći, ne na koncertu ili na sportskoj priredbi, nego bolestan u Areni (zagrebačkoj, koja postaje privremena bolnica). Nije dobro ljude plašiti, ali treba shvatiti da se malim mjerama može ubrzo kapitalizovati naš trud", objasnila je Kuterovac Jagodić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.