Nove demonstracije protiv Lukašenka: Više od 100.000 na ulicama, policija i šok bombe

Više od 100.000 Bjelorusa izašlo je na nove demonstracije protiv dugogodišnjeg autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka, neposredno uoči isteka roka koji mu je opozicija dala da podnese ostavku. Liderka opozicije Svetlana Tihanovska pozvala građane na štrajk od sjutra.

Demonstranti su se sukobili s policijom u Minsku,prenosi N1.

Bezbjednosne službe su bacile najmanje 10 šok-bombi da rasteraju okupljene, prenosi Rojters navode ruskih agencija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije provjerava navode da je tokom sukoba korišćena bojeva municija, prenela je ruska agencija RIA Novosti.

Vlasti su zatvorile 12 metro stanica i ograničile pristup internetu preko mobilnih telefona, navodi Dojče vele.

Lokalni mediji su naveli da su neki od novinara koji su pokrivali protest uhapšeni.

U mjestu Lida na zapadu Belorusije policija je uhapsila neoliko demonstranata, prenijela je ruska agencija RIA Novosti navode bjeloruske policije.

Na snimcima iz Minska vidi se konvoj autobusa koji dovozi pripadnike bezbjednosnih snaga u centar grada. Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je građane da ne idu na demonstracije koje nisu odobrene.

Bjelorusija je pogođena političkom krizom od predsjedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova.

Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle dva i po mjeseca.

Najmasovniji protesti održavaju se nedjeljom kada na ulice izlaze desetine hiljada demonstranata.

Jedne nedjelje je bilo i 200.000 ljudi.

Liderka opozicije Svetlana Tihanovska pozvala je večeras građane na štrajk od sjutra posle novog velikog protesta.

"Režim je ponovo pokazao danas da je nasilje jedina stvar za koju je sposoban. Dakle od sutra, 26. oktobra počinje nacionalni štrajk", navela je Tihanovska na kanalu Telegram.

Opoziciona liderka, koja se odmah poslije izbora sklonila u Litvaniju da bi izbjegla hapšenje, postavila je prošle nedjelje ultimatum Lukašenku da se povuče sa čela države do 25. oktobra, najavivši da će u suprotnom pozvati sve građane da započnu generalni štrajk.

Tihanovska, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na predsjedničkim izborima posle hapšenja drugih istaknutih opozicionara, rekla je da je danas "poseban dan".

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.