„Guči“ je prije 100 godina bio samo prodavnica tašni i torbi u Firenci
Ilustracija

„Guči“ je prije 100 godina bio samo prodavnica tašni i torbi u Firenci

Modnu kompaniju „Guči“ prije jednog vijeka osnovao je italijanski biznismen i modni dizajner Gučio Guči iz Firence. Kompanija je osmišljena kao firma za proizvodnju kože.

Inspiraciju za otvaranje preduzeća ove vrste Guči je dobio u Londonu, dok je radio u luksuznom hotel "Savoj". Vidjevši prefinjenu eleganciju engleske aristokratije, postavio je sebi cilj da to prenese i u Italiju.

Sljedećih godina, Guči opstaje, proširuje se i najviše se orijentiše na proizvodnju torbi, kovčega, rukavica, obuće i kaiševa i predmeta od kože. Godine 1938. Guči se proširio i otvorio prvu prodavnicu u Rimu.

Sam Gučio je dizajnirao mnoge značajne proizvode kompanije. Većina kupaca bili su lokalni aristokrati koji su tražili i opremu za jahanje, tako da je Guči razvio i jedinstvenu konjičku liniju proizvoda.

Otvaranjem prodavnica u Milanu i Njujorku, kompanija „Guči" počinje da gradi svoje mjesto u luksuznom svijetu mode.

Gučio Guči je umro 1953. godine, a njegovi sinovi Aldo, Vasko, Ugo i Rodolfo preuzeli su posao. Opstanku kompanije najviše je doprinio Aldo.

Guči je postao sinonim za eleganciju i prefinjenost u džet setu. Po prvi put radi i po ličnoj porudžbini za Grejs Keli, princezu od Monaka, kreirajići svilenu maramu sa cvjetnim printom.

Takođe, jedna od torbi na rame koju je nosila Džeki Kenedi, supruga američkog predsjednika Džona F. Kenedija, postala je popularna kao „torba Džeki O.”.

Nakon Gučijeve smrti, kompanija se širila, a porodica je bila poznata po sukobima i sporovima zbog nasljedstva i akcija gazdinstva.

Pedesetih godina „Guči" predstavlja zaštitni znak, inspirisan oblikom sedla, koji postaje simbol luksuza.

Gotovo svaka poznata ličnost je bar jednom nosila neki komad etikete „Guči". Među njima su Džeki Onazis, Sofija Loren, Rok Hadson, Volis Simpson, vojvotkinja od Vindzora, Sidni Poatje, Odri Hepbern, Elizabet Tejlor, Džek Nikolson, Madona…

Neki od modnih dodataka ove modne kompanije,  poput cipela, kravata, torbica s bambusovom ručkom, ulaze u istoriju mode kao neki od ključnih elemenata dobrog stila.

Prvi parfem lansiran je sredinom sedamdesetih, pod imenom №1. 

Modna kuća „Guči" se 1998. godine našla u Ginisovoj knjizi rekorda sa „Genijalnim džinsom", najskupljim farmerkama na svijetu.

Materijal ovih farmerki je pocepan i pokriven afričkim perlama, a u Milanu su koštale 3.134 dolara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.