U Pljevljima ponovo zabilježene izuzetno visoke koncentracije sumpor dioksida
Foto: PV Informer

U Pljevljima ponovo zabilježene izuzetno visoke koncentracije sumpor dioksida

U Pljevljima je proteklih dana sa početkom grejne sezone zabilježeno i povećanje štetnih materija u vazduhu.

Posebno se to odnosi na izuzetno visoka satna prekoračenja Sumpor dioksida proteklih nekoliko dana, a u vremenu od 13 do 19 časova. Ipak rekordno prekoračenje je zabilježeno u subotu 24 oktobra u 16 časova kad su koncentracije SO2 dostigle 737.9ug/m3 iako su propisane granične vrijednosti za jednočasovnu srednju vrijednost (350 μg/m3),piše PV Informer.

Posebno zabrinjava činjenica da su prekoračenja trajala 5 sati u kontinuitetu i da od nadležnih nije bilo nikakvog upozorenja da je vazduh u to vrijeme bio izuzetno zagađen. Činjenica je da su izmjerene satne koncentracije SO2 bile 3 sata iznad 500µg/m3 od 16-18 časova.

Prag upozoravanja za sumpor(IV)oksid SO2 smatra se prekoračenim kada izmjerene srednje satne koncentracije prelaze 500 µg/m3. Prekoračenja praga upozoravanja mjere se ili predviđaju u roku od tri uzastopna sata.

Untitled

Stanje pripravnosti koje označava postojanje rizika od prekoračenja je u praksi utvrđeno kao prekoračenje 80% vrijednosti praga upozoravanja (400 µg/m3) tokom tri uzastopna sata.

Nadležni u Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore su prošle godine planirali da u saradnji sa nadležnima u opštini Pljevlja obezbjede video bimove u užem dijelu grada na kojima bi se mogle pratiti on lajn informacije o trenutnom stanju kvaliteta vazduha u gradu ali do realizacije posla očito nije došlo. Ne treba posebno podsjećati koliko bi to moglo uticati na očuvanje zdravlja građana jer bi se u vrijeme velikih koncentracija štetnih materija u vazduhu manje zadržavali na otvorenom prostoru.

TABELA1

Milorad Mitrović direktor ekološkog društva „Breznica“ u vezi sa slučajevima prekomjernih satnih koncentracija Sumpor dioksida u vazduhu iznad Pljevalja a koji je bio i član komisije za izradu kratkoročnog akcionog plana za Pljevlja, za portal „PV Informer“ je izjavio da se u Pljevljima kontinuirano zagađuje vazduh, zemlja i vodaa da najveći izvor emisija sumpor(IV)oksida (SO2) nastaje sagorijevanjem fosilnih goriva u energetici,odnosno, kada su u pitanju Pljevlja – TE Pljevlja. Ne treba zaboraviti ni sagorjevanje uglja u rudničkim kopovima.Sagorijevanje fosilnih goriva u neindustrijskim ložištima odnosno kotlarnicama za grijanje stambenih i javnih objekata drugi su izvor emisija sumpor(IV)oksida (SO2). Treći izvor emisija nastaje sagorjevanjem uglja u individualnim domaćinstvima.

Mitrović navodi da zabrinjava da je prolongiran rok ekološke rekonstrukcije prvog bloka TE Pljevlja čijom rekonstrukcijom je planirana izgradnju sistema za osumporavanje, izgradnju sistema za  denitrifikaciju, izgradnju sistema za tretman otpadnih voda, rekonstrukciju unutrašnjeg sistema transporta pepela i šljake, rekonstrukciju pomoćne kotlarnice itd. Ekološkom rekonstrukcijom obezbijediće se i izvor toplote za grad, a EPCG je planirala donirati i 2 miliona eura Pljevljima za primarni toplovod, čime bi se stavila tačka na rješavanje ekoloških problema Pljevalja.

„Zbog poznate problematike sa stanjem kvaliteta vazduha u Pljevljima i značajnog uticaja meteoroloških uslova u hladnom dijelu godine na povećanje koncentracije čestica u Pljevljima, odavno je bilo neophodno da se izvrši uporedna analiza stanja. Nalazi studije koja je urađena prije nekoliko godina je ono što je bilo mišljenje i tvrdnja struke: da u pljevaljskoj kotlini – urbani dio, meteorološki uslovi imaju fundamentalni značaj za stanje kvaliteta vazduha. Upravo nepovoljni i ekstremni meteorološki uslovi su bili jedan da najvažnijih razloga za loše stanje kvaliteta vazduha u zimskim mjesecima“, ukazivao je Branko Micev iz Zavoda za hidrimeteorologiju i sezmologiju.

U zimskim mjesecima dolazi do formiranja temperaturnih inverzija i “jezera hladnog vazduha” ispunjenih maglom. To znači da meteorološka situacija u tom ambijentu limitira volumen atmosfere u kojem će se izvršiti raspoređivanje zagađujućih materija-čestica koje ista ta sredina emituje. Temperaturna inverzija je slučaj kada temperatura sa visinom, udaljavajući se od tla pa uvis, raste. Ona prirodno treba da opada. Sloj od površine zemlje do visine do koje se temperatura ponaša ”inverziono” zove se sloj inverzije. Upravo u tom sloju (od površine tla pa uvis) situacija sa stanjem kvaliteta vazduha je najgora, piše PV Informer.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.