SZO radi na izradi smjernica za upotrebu remdesivira
ilustracija

SZO radi na izradi smjernica za upotrebu remdesivira

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da radi na izradi smjernica za upotrebu lijeka remdesivir za liječenje pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19, koje bi trebalo biti objavljene za tri do četiri sedmice.

Komisija SZO-a sastaće se naredne sedmice kako bi pregledala evidenciju o efikasnosti lijeka koji proizvodi kompanija Gilead Sciences, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Glavna naučnica SZO-a Soumya Swaminathan je rekla da se nada da će zakonodavci i tijela koja rade na izradi smjernica za liječenje bolesti COVID-19 u zemljama širom svijeta, između ostalih, uzeti u obzir i rezultate ovog istraživanja.

Sjedinjene Američke Države su izdale puno odobrenje za upotrebu remdesivira za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19.

Međutim, obimna studija koju je SZO sproveo ranije ove godine je pokazala da lijek najvjerovatnije nije imao uticaja na stopu preživljavanja hospitalizovanih pacijenata obuhvaćenih istraživanjem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.