Počinje zimsko računanje vremena
Photo by Sonja Langford on Unsplash

U noći između subote i nedelje pomjeramo kazaljke

Počinje zimsko računanje vremena

Pomjeranjem kazaljki na časovniku jedan sat unazad, sa tri na dva sata, u noći između subote 24. i nedelje 25. oktobra počinje zimsko računanje vremena.

Zimsko računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u martu naredne godine kada slijedi ljetnje računanje vremena.
 
Ideja o zimskom i letnjem računanju vremena zasnovana je na astronomskoj okolnosti da u januaru sunce izlazi tek oko 8 sati, a zalazi u 16 sati. U julu kada je dan duži sunce izlazi prije 5 sati, a zalazi posle 21 sat.

Priča o ukidanju takvog računanja vremena već duže je predmet polemika, a Evropski parlament je prije godinu i po dana glasao da se ukida pomjeranje sata od sljedeće godine.

Tako će zemlje EU odabrati da li će kod njih biti ljetnje ili zimsko računanje vremena.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.