Foto: Ministarstvo nauke

Damjanović na 25. Miločerskom razvojnom forumu

"Ne postoje male zemlje već samo zemlje bez vizije"

Ministarka nauke dr Sanja Damajnović učestvovala je danas na 25. Miločerskom razvojnom forumu.

Tema ovogodišnjeg Foruma je "Demisitifikacija digitalizacije" a osnova za diskusiju Foruma je projekat "Podrška preduzećima u borbi sa COVID-19 digitalizacijom i digitalnim plaćanjem" koji je Univerzitet Donja Gorica dobio na konkursu Ministarstva nauke Crne Gore.

"Sama činjenica da je projekat finansiran od Ministarstva nauke ukazuje i na orjentaciju države Crne Gore da se ova oblast i istraživački razvija. Istakao bih i pohvalio ulogu dr Sanje Damjanović, ministarke nauke, koja je sa velikim znanjem i međunarodnim iskustvom i sa velikom posvećenošću i entuzijazmom vodila oblast nauke što je i javno pohvalila Evropska komisija u Izvještaju o napretku Crne Gore" rekao je na otvaranju današnjeg Foruma rektor Univerziteta Donja Gorica, prof dr Veselin Vukotić.

Damjanović je kazala da joj je čast da učestvuje na ovom sjajnom tradicionalnom događaju koji targetira razvoj kroz pametnu ekonomiju i preduzetništvo. Tom prilikom istakla je da smo, između ostalog, pohvaljeni od strane Evropske komisije što smo sproveli i specijalni poziv vezan za COVID-19 i pozvali sve vas ali i inovativnu i biznis zajednicu da nađu rješenja kako sanirati posledice koje utiču na zdravstveni i ekonomski sistem Crne Gore.

“Jedan od 5 odobrenih projekata jeste i projekata UDG-a i jako me raduje što ste prvi došli do rješenja koje će se dalje implementirati i s nestrpljenjem čekam da čujem vaše rezultate” rekla je u svom obraćanju ministarka Damjanović i dodala da sa ponosom može da kaže da je Crna Gora jedina zemlja kandidat za EU koja je iznijela Staretegiju pametne specijaliziacije a koja ustvari predstavlja razvojnu stategiju rađenu po metodologiji Evropske unije. Na ovaj način smo pokazali koliko smo ozbiljni i kako možemo da politike EU primjenjujemo i u Crnoj Gori a to pokazuje da ne postoje male zemlje već samo zemlje bez vizije" – istakla je Damjanović.

“Kao neko ko je bio na čelu Ministarstva nauke poslednje četiri godine, mogu da kažem da je naša vizija bila jasna a to je inovativna i digitalizovana Crna Gora i iz nje su proizašli sjajni rezultati. Radilo se temljno, zajedno sa inovativnom i biznis zajednicom, prolazeći kroz međunarodne evaluacije podizali smo konkurentnost na nacionalnom nivou što je dovelo do toga da Crna Gora danas ima stopu uspješnosti iznad evropskog projeka u najznačajnijem evropskom okvirnom program Horizont 2020. Sagledavajući naše instrumente, moram da pohvalim UDG jer ste zaista pokazao uspješnost i konkurentost i drago mi je da danas ovdje vidim poznata lica, kako nosioce projekata Centra izvrsnosti, zatim inovativnih projekata ali i nove phd studente kao i stipendiste Ministarstva nauke iz prethodnih generacija. Upravo zahvaljući svima vama ovaj uspjeh ne bi mogao biti moguć na EU sceni” poručila je Damjanović.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.