Preporuka SZO: Kovid pozitivne majke mogu da doje
Ilustracija

Preporuka SZO: Kovid pozitivne majke mogu da doje

Za vrijeme pandemije koronavirusa mnoge majke imale su dosta nedoumica, a jedna od njih je i ta da li smiju dojiti ukoliko su zaražene koronavirusom.

Međutim, preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da pozitivne majke trebaju dojiti kako bi se održao kontakt koža na kožu, a da treba mjerama, poput pranja ruku i nošenja maske, smanjiti mogućnost prenosa respiratornim kapljicama virusa na dijete.

Dojenje i COVID-19 poteže za sobom još niz pitanja i potpitanja, poput toga koliko dojenje pogoduje širenju vrusa, kako se zaštititi i slično.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da majke kod kojih postoji sumnja na infekciju koronavirusom ili kod kojih je infekcija već potvrđena treba ohrabriti da započnu s dojenjem ili da dojenje nastave.

Majkama je potrebno savjetovati da prednosti dojenja uveliko premašuju potencijalne rizike za prenošenje virusa.

Majci i bebi takođe treba omogućiti zajednički boravak tokom cijelog dana i noći kako bi upražnjavali kontakt koža na kožu, uključujući i takozvanu klokansku majčinsku njegu, posebno odmah nakon porođaja te tokom početka dojenja, bez obzira da li kod njih ili njihovih beba postoji sumnja na zarazu ili već potvrđena infekcija koronavirusom.

Jedna od nedoumica bila je i to da li se COVID-19 može prenijeti preko majčinog mlijeka.

"Virus COVID-19 do danas nije nađen u mlijeku nijedne majke sa suspektnim ili potvrđenim koronavirusom. Iz tog razloga, čini se da nije vjerovatno da se koronavirus prenosi preko mlijeka majke sa potvrđenim ili suspektnim koronavirusom. Istraživači nastavljaju da analiziraju mlijeko majki sa potvrđenim i suspektnim koronavirusom", smjernice su Svjetske zdravstvene organizacije.

Čak i onda ako majka ima potvrđen koronavirus, nakon porođaja novorođenče treba odmah staviti na majku i dojiti ga.

Prenošenje koronavirusa majčinim mlijekom i dojenjem nije zabilježeno. Dok doji, majka treba da se pridržava određenih
higijenskih mjera, između ostalog, i da nosi medicinsku masku, ako je dostupna, da biste smanjili mogućnost širenje kapljica sa koronavirusa na dijete.

Ovo je nekoliko higijenskih mjera koje se preporučuju majci koja doji, a kod koje je potvrđen COVID-19.

• često perite ruke sapunom i vodom i koristite sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola prije kontakta s djetetom,
• nosite medicinsku masku kada dojite, promijenite masku čim postane vlažna, upotrijebljenu masku odmah bacite, ne stavljajte ponovo istu masku, ne dodirujte prednji dio maske
• koristite sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola ili još jednom operite ruke sapunom i čistom vodom
• redovno čistite i dezinfikujte površine koje dodirujete.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.