Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga će znatno doprinijeti borbi protiv sive ekonomije
Foto: PKCG

PKCG

Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga će znatno doprinijeti borbi protiv sive ekonomije

Privredna komora i Poreska uprava organizovali su 22. oktobra 2020. godine okrugli sto na temu “Implemantacija Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga”. Riječ je o još jednom u nizu događaja kojim se doprinosi fiskalnoj reformi u Crnoj Gori, projektu koji se realizuje uz podršku Svjetske banke.

Skupom je moderirao savjetnik predsjednika Komore Mitar Bajčeta, a u radu su učestvovali predstavnici Ministarstva finansija Darko Čabarkapa i Bojana Bajić, Poreske uprave Dejan Abazović, Robert Rajković i Ivan Bajić, te privrednici. Više od 250 učesnika pratilo je skup preko online platforme Zoom, dok je u Privrednoj komori okrugli sto organizovan u skladu sa mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

“Kao rezultat prethodnog sastanka na istu temu, Privredna komora uputila inicijativu Vladi Crne Gore u pravcu odlaganja i fazne primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga”, izjavio je savjetnik predsjednika Komore Mitar Bajčeta.

Predstavnici kompanija su zatražili da se sagleda mogućnost odlaganja primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koja je predviđena od 1. januara 2021. godine, kao i njegova fazna implementacija. Oni su iskazali podršku novoj regulativi, ocijenivši da će znatno doprinijeti rastu fiskalnih prihoda i borbi protiv sive ekonomije, ali i istakli da proces njene implementacije dodatno usložnjava situacija izazvana pandemijom COVID – 19.

Kako je saopšteno iz Privredne komore, ukazano je da su funkcionalna i tehnička specifikacija za projekat elektronske fiskalizacije objavljene 8. septembra 2020. godine, zbog čega kompanije, posebno one sa sjedištem u inostranstvu, nijesu u mogućnosti da prilagode svoje sisteme navedenim zahtjevima do početka primjene.

Privrednici se zalažu da za promet u maloprodaji implementacija Zakona otpočne 1. aprila, a za veleprodaju, gdje se izdaju tzv. bezgotovinski računi, 1. oktobra naredne godine. Period do početka primjene potrebno je iskoristiti da se što više poslovnih subjekata uključi u testiranje fiskalnih servisa.

S obzirom na to da je pandemija naročito negativno uticala na poslovanje mikro, malih i srednjih preduzeća, a da uvođenje fiskalizacije za njih predstavljaju značajno finansijsko opterećenje, apelovano je na Vladu da subvencionira dio njihovih troškova u ovom procesu.

“Predstavnici Poreske uprave su tokom sastanka prezentovali informaciju o primjeni Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga. Zakon je usvojen u avgustu 2019, a izmijenjen krajem te godine kako bi njegova primjena odložila za 1. januar 2021. godine. Oni su istakli da će sa njihove strane sve biti spremno da primjena otpočne navedenog datuma, ali i izrazili razumijevanje za zahtjeve privrede. Testiranje fiskalnih servisa počelo je 20. oktobra i trajaće sve dok počne primjena Zakona, bez obzira na datum primjene. U pripremi je četvrta verzija tehničke specifikacije koja će dodatno definisati određene uočene dileme u implementaciji rješenja”, navodi se u saopštenju Privredne komore.

Tokom okruglog stola razmotrene su brojne nedoumice privrednika koje se odnose na primjenu zakonskih rješenja u praksi. Između ostalog, ukazano je da brojnim crnogorskim kompanijama softverske usluge pružaju inostrani provajderi koji, prema Zakonu, treba da se registruju u našoj zemlji. Objašnjeno je da kreatori i održavaoci softverskih rješenja mogu da to učine kao privredno društvo, partner domaćem preduzeću ili da prenesu klijentu vlasničko pravo nad softverom. Predstavnici nadležnih.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.