Crnoj Gori NATO šallje 20 respiratora
Ilustracija

Iskoruka uskoro

Crnoj Gori NATO šallje 20 respiratora

Crna Gora će kroz NATO povjerenički fond za odgovor na pandemiju dobiti 20 respiratora, saznaje Pobjeda.

Respiratori će, kako saznajemo, biti isporučeni uskoro, čim budu završene procedure dostave sa crnogorskim vlastima.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je u srijedu da će Crna Gora dobiti respiratore i zaštitnu opremu od Alijanse u borbi protiv koronavirusa, najavljujući da će pomoć biti poslata u narednom periodu.

"To je dokaz NATO solidarnosti i podrške jedni drugima. Ako bude potrebe, obezbijedućemo i drugu vrstu pomoć, osim respiratora", rekao je Stoltenberg na pitanja Pobjede o donacijama našoj zemlji.

NATO je saopštio da će NATO do kraja oktobra ili novembra isporučiti Crnoj Gori, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji respiratore u cilju borbe protiv koronavirusa.

"NATO saveznice Albanija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija dobiće desetine respiratora i ukupno oko 1.5 miliona eura u medicinskim zalihama iz Povjereničkog fonda za odgovor na pandemiju", navedeno je u ranije objavljenom saopštenju.

U saopštenju NATO se navodi da je odluka o pomoći uslijedila nakon zahtjeva za pomoć ove tri zemlje NATO Evroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC).

NATO je formirao zalihe medicinske opreme za pružanje hitne podrške zemljama članicama ili partnerskim državama kojima je ona potrebna, a trgovina i skladištenje opreme vrši se preko Agencije za podršku i nabavke Alijanse (NSPA).

Iz Alijanse je saopšteno da je nekoliko saveznica dalo vrijedne donacije fondu, uključujući respiratore iz SAD i Mađarske, i lične zaštitne opreme iz Njemačke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.