Maske štite, ali zaštita nije stopostotna
Ilustracija

Japanska studija

Maske štite, ali zaštita nije stopostotna

Japanski istraživači su dokazali da maske mogu da pruže zaštitu od čestica koronavirusa u vazduhu, ali čak ni maske profesionalnog kvaliteta ne mogu potpuno eliminisati rizik od zaraze.

Naučnicii sa Univerziteta u Tokiju napravili su sigurnu komoru sa glavama lutaka okrenutim jedna prema drugoj.  

Jedna glava, opremljena raspršivačem, simulirala je kašljanje i izbacivala stvarne čestice koronavirusa.  

Druga je oponašala prirodno disanje sa komorom za prikupljanje virusa koji prolaze kroz disajnii put.  

Pamučna maska smanjuje primanje virusa do 40 odsto u odnosu na situaciju kad maske uopšte nema.  Medicinska maska N95, koju koriste medicinski stručnjaci, zaustavlja čestice virusa do 90 odsto.

Međutim, čak i kad maska N95 u potpunosti prijanja na lice, neke čestice virusa uspijevaju da se uvuku.   

Kad je maska stavljena na lice lutke koja kašlje, pamučne i hirurške maske blokirale su više od 50 odsto čestica virusa.  

"Sinergijski efekat nastao je u situaciji kada su maske imali i oni koji primaju virus i oni koji ga šire", napisali su istraživači u studiji objavljenoj ove nedjelje.   

Sve je veće slaganje među zdravstvenim stručnjacima da virus kovid-19 može da se širi vazduhom.  Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) revidirali su ovog mjeseca svoje smjernice rekavši da patogen može da ostane u vazduhu satima.  

Druga grupa japanskih istraživača je uz pomoć superkompjutorskih simulacija pokazala da vlažnost vazduha znatno utiče na to kako se virusne čestice šire vazduhom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.