Jačanje operativne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala ostaje prioritet

Ministarski Forum EU Zapadni Balkan

Jačanje operativne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala ostaje prioritet

Jačanje operativne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala ostaje prioritet država Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU), zaključeno na Ministarskom Forumu EU-Zapadni Balkan na kojem je učestvovao državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Dragan Pejanović.

Na Forumi učestvuju ministri unutrašnjih poslova i pravde, a održava se u okviru njemačkog predsjedavanja Savjetom EU.

Pejanović je, iskazavši žaljenje što, zbog epidemiološke situacije, ovaj tradicionalni sastanak nije, kako je planirano, upriličen u Crnoj Gori, predstavio rezultate Crne Gore u oblasti granične bezbjednosti i upravljanja migracijama, posebno naglasivši posvećenost jačanju smještajnih kapaciteta za migrante.

Govoreći o aktuelnim izazovima, ukazao je na važnost povećanja regionalne razmjene informacija na temu migracija, kao i o potrebi izgradnje i unapređenja postojećih evidencija o migrantima, u skladu sa najvišim standardima EURODAC-a.

"Pejanović je iskazao zadovoljstvo uspješnim sprovođenjem aktivnosti sa Frontex-om, podsjetivši da je sredinom godine stupio na snagu Sporazum o statusu između Crne Gore i EU o aktivnostima ove agencije. U tom smislu, pozdravio je inicijativnost obije strane, koje su obezbijedile da, uprkos poteškoćama u putovanjima zbog korona virusa, ne dođe do odstupanja od Operativnog plana zajedničke operacije „Crna Gora“, koji je na snazi do januara 2021. Kada je u pitanju readmisija, ukazao je na važnost pune implementacije važećih bilateralnih sporazuma. Takođe je izrazio spremnost Crne Gore da doprinese rješavanju migracionog pritiska kroz dalji razvoj međunarodne saradnje u oblasti readmisije, s akcentom na jačanje saradnje sa zemljama porijekla migranata.", saopšteno je iz MUPa.

U dijelu diskusije o nasilnom ekstremizmu i terorizmu, informisao je da Crna Gora ostaje posvećena osnovnom principu borbe protiv terorizma - neutralisanju prijetnji, smanjenju ranjivosti društva na terorističke napade, kao i sprečavanju aktivnosti koje vode ka radikalizaciji.

„Veliku pažnju poklanjamo suzbijanju faktora radikalizacije, kao što su govor mržnje, netolerancija po osnovu etničke pripadnosti, rase, vjere ili po nekom drugom osnovu, prepoznavanju prijetnji na internetu, praćenju finansijskih tokova kao preduslova za realizaciju terorističkih aktivnosti“, saopštio je Pejanović.

Dodao je da se u Crnoj Gori sa posebnim senzibilitetom pristupa zaštiti mladih i djece kao najosjetljivijih društvenih grupa, te najavio da će se treća Nacionalna platforma za prevenciju i suzbijanje radikalizacije i nasilnog ekstremizma koji vode ka terorizmu organizovati krajem 2020.godine.

Na Forumu ministara zaključeno je da povećanje razmjene informacija i saradnje za bolje upravljanje migracijama, sprečavanje radikalizacije koja vodi ka nasilnom ekstremizmu i terorizmu, kao i jačanje operativne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala ostaje prioritet država Zapadnog Balkana i Evropske unije.

„Crna Gora ostaje posvećena sprovođenju Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma i bilateralnog sporazuma Crne Gore i Evropske unije, i nakon 2020.godine“, istakao je državni sekretar.

Ocijenivši da je pandemija korona virusa postavila dodatne izazove pred sistem bezbjednosti, zaključio je da je u predstojećem periodu potrebno uložiti dodatne napore na jačanju mehanizama regionalne saradnje i međunarodne koordinacije, posebno na operativnom planu, u cilju kreiranja zajedničkog odgovora na savremene prijetnje.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.