Nacionalnost, jezik i religija nijesu od suštinskog značaja
ilustracija

Eurostat

Nacionalnost, jezik i religija nijesu od suštinskog značaja

Etnička pripadnost, religija i jezik mogu biti osjetljiva pitanja u mnogim zemljama i neke države članice Evropske unije (EU) ne prikupljaju takve podatke prilikom popisa, saopšteno je “Vijestima” iz Evropske kancelarije za statistiku, Eurostat.

Iz Eurostata, koji je pratio popis u Crnoj Gori 2011. godine, kazali su da su njihovi propisi drugačiji ali da države mogu da imaju sopstvene.

“Etnička pripadnost, religija i jezik mogu biti osjetljiva pitanja u mnogim zemljama. Zaista je u nekim državama članicama EU prikupljanje statističkih podataka raščlanjenih prema etničkoj ili vjerskoj pripadnosti nezakonito”, rekli su iz Eurostata.

Oni su objasnili da popisno zakonodavstvo EU ne uključuje etničku pripadnost, religiju i jezik i ne daje konkretne preporuke o ovim temama.

“Naravno, zemlje koje to žele mogu slobodno donijeti nacionalnu odluku o prikupljanju ovih podataka”, naveli su oni.

Iz Eurostata su podsjetili da su države zapadnog Balkana članice Ujedinjenih nacija i Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE).

U okviru UNECE je, kako su naveli, Konferencija evropskih statističara (CES) objavila popisne preporuke za zemlje u Evropi.

“U tim preporukama su nacionalne pripadnosti, jezik i religija navedeni kao „teme koje nijesu od suštinskog značaja“, kazali su iz Eurostata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.