Podgorica će dobiti spomenike knjazu Danilu i Blažu Jovanoviću
Knjaz Danilo I Petrović Njegoš

Podgorica će dobiti spomenike knjazu Danilu i Blažu Jovanoviću

Podgorica će do decembra 2021. godine dobiti još dva spomen-obilježja i to spomenik knjazu Danilu I Petroviću Njegošu i Blažu Jovanoviću, prvom predsjedniku Vlade Narodne Republike Crne Gore i predsjedniku Narodne skupštine Crne Gore, prenosi Dan.

Da je Glavni grad krenuo u proceduru podizanja ova dva spomen-obilježja predviđeno je programom podizanja spomen-obilježja za ovu godinu koji će se naći pred odbornicima na sjednici Skupštine Glavnog grada 29. oktobra. Lokacije još nijesu određene.

U odluci su naznačeni razlozi za podizanje spomenika.

“Program podizanja spomen-obilježja temelji se na realnoj potrebi trajnog obilježavanja i očuvanja uspomene na istaknute ličnosti iz crnogorske istorije. Knjaz Danilo I Petrović Njegoš, prvi crnogorski svjetovni vladar poslije Đurđa Crnojevića, i Blažo Jovanović, revolucinar, narodni heroj, političar i državni funkcioner su ličnosti koje su posebno zaslužne za državni, društveni, ekonomski i kulturni razvoj Crne Gore”, piše u obrazloženju skupštinske odluke.

U biografiji knjaza Danila, koja prati dokument, naznačeno je da je jedan od najvećih uspjeha njegove vladavine, bitka na Grahovcu 13. maja 1858. godine

“Sredstva za podizanje spomenika obezbjeđuje Glavni grad. Ocjenu i odabir umjetničkog rješenja spomenika izvršiće stručna komisija koju obrazuje gradonačelnik. U realizaciji podizanja spomen-obilježja donijeće se posebna odluka”, piše u dokumentu.

Blažo Jovanović, državnik, revolucionr, pravnik i novinar, u Podgorici ima ulicu i most nazvane po njemu.

Njegova rodna kuća u Piperima, Velje brdo, je u nadležnosti Muzeja i galreija nakon što je grad 1976. godine otkupio. Nije u reprezentativnom stanju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.