Korona u vrtićima: U Podgorici oboljelo jedno dijete, na Cetinju dva
Ilustracija

Korona u vrtićima: U Podgorici oboljelo jedno dijete, na Cetinju dva

Jedno dijete koje ide u predškolsku ustanovu “Ljubica Popović” dobilo je korona virus zbog čega je vaspitna grupa, odnosno devetoro djece u samoizolaciji, rekla je za Pobjedu Slavica Luburić iz ovog vrtića.

Dijete je dolazilo u vrtić sedmog, osmog i devetog oktobra, a potom je za vikend dobilo temperaturu.

“U ponedjeljak su roditelji javili da je dijete pozitivno”, navela je ona, dodajući da su zaposleni stavljeni pod zdravstveni nadzor uz obavezo javljanje higijensko-epidemiološkoj službi.

Istakla je da, s druge strane, bilježe troje oboljelih zaposlenih iz dva vrtića.

Oni su, prema njenim riječima, poštovali preporuke, odnosno nosili su maske i vizir, te u skladu sa preporukama nadležnih, djeca u tom slučaju nema potrebe da budu izolovana.

Iz Ministarstva prosvjete nijesu odgovorili na pitanje jesu li zabilježili slučajeve korona virusa u vrtićima, odnosno koliko je takvih slučajeva.

Luburić iz predškolske ustanove „Ljubica Popović” kaže da je njihov rad organizovan u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i uz poštovanje svih mjera i preporuka Instituta za javno zdravlje.

“Povodom početka rada, a u kontekstu pandemije izazvane COVID 19, s ciljem da sva djeca bezbjedno, sigurno i zdravo borave u našoj ustanovi, zaposleni i roditelji poštuju smjernice i preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore”, rekla je ona.

Dodaje da treba napomenuti da djeca koja pohađaju vrtić ne tolerišu nošenje maski, te da je održavanje propisane fizičke distance među djecom predškolskog uzrasta veoma teško obezbijediti.

“Tako da u predškolskim ustanovama nije moguće smanjiti rizik od moguće transmisije novog korona virusa u mjeri kao što je to moguće u školama u kojima su mjere nošenja maski i održavanja fizičke distance obavezni”, ističe Luburić.

U svim vaspitnim jedinicama koje posluju u sastavu JPU “Ljubica Popović” sprovode se i poštuju opšte mjere sprečavanja širenja zaraze sa novim korona virusom.

“Prema preporukama Instituta za javno zdravlje predviđeno je da roditelji provjere tjelesnu temperatum djeci prije nego ih spreme za polazak u vrtić. Takođe je predviđeno da se prilikom ulaska u objekat vrtića izvrši mjerenje tjelesne temperature djeci bezkontaktnim termometrom”, rekla je ona.

Iz Ministarstva prosvjete kazali su Pobjedi da značajno manji broj djece dolazi u vrtiće.

Kada se uzme prosjek za čitavu Crnu Goru, dolaze do podatka da u vrtiće trenutno ide oko 30 odsto ukupno upisane djece.

CETINJE: Zaraženo dvoje djece u vrtiću 

U predškolskoj ustanovi „Zagorka Ivanović” na Cetinju prošle sedmice je kod dvoje djece utvrđena infekcija virusa korone, zbog čega je obustavljen rad u dvije vaspitne grupe, prenosi Dan.

Direktorica ove ustanove Senka Vuksanović je istakla da se radi o djeci starijeg uzrasta.

“Mališani koji su boravili sa njima u grupi se od prošlog ponedjeljka nalaze u samoizolaciji, niko od njih nema simptome i svi se osjećaju dobro. Trenutno je u samoizolaciji dvanaestoro djece i ukoliko njihovo zdravstveno stanje ostane kao i do sada, povratak u vrtić bi bio moguć krajem ove nedjelje. Pratimo situaciju, imamo intenzivnu komunikaciju sa roditeljima, djeca se osjećaju dobro, niko od njih nema simptome”, navodi ona.

Prvi slučaj infekcije virusom korona prijavljen im je 9. oktobra u kasnim večernjim satima, a drugi slučaj 12. oktobra.

“Kako je 9. oktobar bio petak, obje vaspitne grupe su faktički zatvorene u ponedjeljak, 12. oktobra. O svemu su odmah obaviješteni Institut za javno zdravlje i Ministarstvo prosvjete, a samoizolacija djece je određena na 15 dana. Vaspitačicama iz grupa gdje su boravila djeca koja su pozitivna na korona virus nije određena samoizolacija, jer su one prema propisima bile zaštićene vizirima i maskama” kazala je Vuksanovićeva za RTV Cetinje.

Kako ističe direktorica vrtića, vaspitači se maksimalno trude da se održava fizička distanca među djecom, a sa njima rade pretežno individualno.

“Takva situacija za sad je naravno povoljna, jer značajno smanjuje mogućnost transmisije”, rekli su oni.

Govoreći o mjerama koje se primjenjuju za suzbijanje virusa, kažu da su iste one koje su ranije najavili, a to je, između ostalog, mjerenje temperature kod kući i u vrtićima, te organizovanje rada tako da se veći fokus stavlja na individualne aktivnosti, a direktan, bliski kontakt pokušava svesti na minimum.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.