Brzi testovi na kovid u privatnim laboratorijama: Vrijeme čekanja na rezultat se smanjuje kao i troškovi slanja testova u Njemačku
Ilustracija

Odluka Vlade

Brzi testovi na kovid u privatnim laboratorijama: Vrijeme čekanja na rezultat se smanjuje kao i troškovi slanja testova u Njemačku

Vlada Crne Gore je u petak bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova Vlade, donijela Odluku o dopunama Odluke o mreži zdravstvenih ustanova.

"Odlukom su mreži zdravstvenih ustanova dodate Poliklinika MojLab iz Podgorice, Hipokrat kao davalac usluga primarne zdravstvene zaštite za djelatnost mikrobiološke dijagnostike za usluge ispitivanja prisustva novog koronavirusa (SARS-CoV-2) real-time PCR tehnikom, Dnevna bolnica Dr Zejnilović iz Bara kao davalac usluga laboratorijske dijagnostike za usluge ispitivanja prisustva novog koronavirusa (SARS-CoV-2) real-time PCR tehnikom iz djelatnosti mikrobiološke dijagnostike, na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite", saopšteno je iz Vlade.

Pojasnili su da će se uvođenjem ovih zdravstvenih ustanova smanjiti opterećenje laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

"Vrijeme čekanja rezultata testova će se smanjiti kao i troškovi koji su do sada nastajali slanjem uzoraka na testiranje u laboratoriju u Njemačkoj", istakli su iz Vlade i dodali da je poliklinika Hipokrat dodata na mrežu zdravstvenih ustanova i to kao davalac usluga radiološke dijagnostike za usluge magnetne rezonance na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

"Vlada je donijela Uredbu o dopuni Uredbe o obimu prava i standardima zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite kojom je u usluge koje osiguranici ostvaruju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje dodata i usluga ispitivanja prisustva novog korona virusa (SARS-CoV-2) real-time RT-PCR tehnikom. U aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori pravovremena dijagnostika oboljelih od COVID-19 predstavlja ključni faktor u blagovremenom otkrivanju kontakata i sprečavanju lokalne transmisije. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, PCR dijagnostika i pored ostalih dijagnostičkih procedura, ostaje „zlatni standard“ za detektovanje prisustva koronavirusa", kazali su iz Vlade.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.