Bečić: Evropska unija je prioritet nove vlasti; Abazović: Crna Gora mora da se oslobodi nepotizma i partokratije
Dritan Abazović i Aleksa Bečić

Lideri URE i Demokrata na sastanku sa predstavnicima Evropskog parlamenta

Bečić: Evropska unija je prioritet nove vlasti; Abazović: Crna Gora mora da se oslobodi nepotizma i partokratije

Predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić i poslanik u Skupštini Crne Gore i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović razgovarali su juče sa predsjedavajućim Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta i potpredsjednikom EPP-a, Dejvidom Mekalisterom, članom Evropskog parlamenta i Odbora za spoljne poslove Rajnhardom Butikoferom, direktorom beogradske kancelarije Fondacije "Hajnrih Bel", Simonom Ilseom i direktorom predstavništva Fondacije "Konrad Adenauer" za Cenu Goru i Srbiju, Norbertom Bekmanom.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, principima na kojima će počivati nova demokratka vlast, kao i njenim prioritetima. Poseban akcenat tokom razgovora stavljen je na odnose Crne Gore sa zemljama Zapadnog Balkana, kao i na dinamiku integracionog procesa.

Bečić je jasno ukazao na principe iz Sporazuma koji su potpisala tri lidera pobjedničkih koalicija, a na kojima će počivati nova demokratska i proevropska vlast u Crnoj Gori.

On je podsjetio da su se tri lidera obavezala da će nova demokratska vlast u Crnoj Gori odgovorno sprovoditi sve međunarodno preduzete obaveze, jačati i unapređivati saradnju sa NATO savezom, ubrzano, potpuno i posvećeno realizovati sve reforme neophodne za punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, da će izvršiti potpunu depolitizaciju ključnih institucija vlasti radi obezbeđivanja beskompromisne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije; da će poštovati Ustav Crne Gore i u tom smislu neće pokretati bilo kakve inicijative ili postupke sa ciljem promjena državne zastave, grba i himne. 

Bečić je dodao da je dio Sporazuma i to da nova demokratska vlast u Crnoj Gori neće pokretati postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, da neće sprovoditi revanšizam po političkom ili bilo kom drugom osnovu i da će sve zakone donositi i revidirati u skladu sa evropskim standardima, a sa ciljem što brže integracije Crne Gore u EU. 

Bečić je posebno naglasio opredjeljenje nove demokratske vlasti da omogući učešće u vlasti manjinskim partijama bez obzira da li imaju parlamentarni status ili ne.

Predsjednik Skupštine Crne Gore je sagovornicima jasno ukazao da će nova vlast biti procrnogorska, prozapadna i proevropska.

“Evropska unija je prioritet svih prioriteta nove demokratske vlasti u Crnoj Gori”, istakao je Bečić.

On je dodao da će Skupština Crne Gore biti dom demokratije, centar demokratije i arena u kojoj će se argumentovano razmjenjivati mišljenja i tragati za rješenjima i odgovorima na najsloženije probleme i izazove.

Bečić je upoznao sagovornike sa ključnim prioritetima novog saziva parlamenta i iskazao uvjerenje da će svi politički subjekti biti privrženi reformama i evropskim vrijednostima.

Dodao je da će osnovni zadaci Skupštine Crne Gore u naredne četiri godine biti rad na jačanju zakonodavne, nadzorne i kontrolne uloge, kao i na reformi pravosuđa i sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva.

Predsjednik Skupštine je u svijetlu ekonomske krize sa kojom se suočava Crna Gora i velikim izazovima sa kojima će se suočiti nova Vlada, posebno istakao značaj investicionog plana za Zapadni Balkan koji je prezentovao u nedavnoj posjeti crnogorskom Parlamentu komesar Varhelji. 

Abazović: Organizovani kriminal i korupcija najveći izazovi nove vlasti

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović posebno je afirmisao Sporazum koji su potpisala tri lidera, a koji je garant čvrstog prozapadnog opredjeljenja nove demokratske vlasti u Crnoj Gori.

On je sagovornicima saopštio da su lideri kao potpisnici Sporazuma svojevrsni branitelji proevropskog i prozapadnog kursa Crne Gore. Abazović je istakao značaj jačanja međunarodne pozicije Crne Gore. 

“Posvećena, dosljedna i efikasna realizacija svih preuzetih obaveza najbolje će jačati međunarodnu poziciju Crne Gore. Organizovani kriminal i korupcija predstavljaju naše najveće izazove u narednom periodu. Isključivo beskompromisnom borbom i odlučnim djelovanjem nezavisnih pravosudnih institucija i izvršne vlasti, moramo savladati sve prepreke i izvesti neophodne reforme u cilju ubrzanog napretka ka članstvu Crne Gore u EU”, naglasio je Abazović. 

Sagovornici su izrazili posebno intersovanje za prioritete nove demokratske vlasti u Crnoj Gori.

Takođe, u posebnom fokusu interesovanja gostiju bila je dinamika pregovora o formiranju nove vlasti. Oni su izrazili očekivanja da do formalizacije izborne volje građana dođe u što skorijem roku imajući u vidu brojne izazove, ali i brojne obaveze koje čekaju Crnu Goru, naročito u dijelu integracionih procesa.

U središtu pažnje gostiju bili su i prioriteti zakonodavne vlasti u naredne četiri godine.

Sagovornici su imali nepodijeljeno pozitivno mišljenje kada su u pitanju dostignuća Crne Gore, uz ocjenu da se od nove vlasti očekuje jače i brže sprovođenje reformi na putu punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Oni su izrazili očekivanja da će nova Vlada Crne Gore posvećeno i efikasno ispunjavati sve obaveze i potpuno sprovoditi reforme, kako bi Crna Gora u najkraćem roku bila dio velike porodice evropskih naroda okupljenih u EU.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.