Bojan Zeković

"Vrijeme dokazalo opravdanost neradne nedjelje"

Godinu dana nakon uvođenja neradne nedjelje u sektoru trgovine pokazala se potpuna opravdanost inicijative na kojoj su više godina istrajavali SDP i Unija slobodnih sindikata, ocijenio je Bojan Zeković član Glavnog odbora SDP.

Zeković ističe da se pokazalo da osim što su desetine hiljada radnika dobile dan za odmor i bar jedan dan koji mogu provesti sa svojim porodicam, nije “stao život”, niti je uništena privreda – kako su pravdali dugogodišnje kršenje zakona i kršenje prava zaposlenih, već su svi proizvodi za kojima postoji potreba kupljeni dan ranije ili kasnije, kao i u mnogim drugim državama.

"Podsjećamo da je ovim riješen samo dio problema na koji ukazujemo još od 2013. godine, od kada Ministatsrvo ekonomije ne izvršava svoju  zakonsku obavezu ugrožavajući prava desetina hiljada radnika na neradne praznične dane, ali i pravo onih privrednih subjekata kojima to zakon dozvoljava da u skladu sa zakonom dobiju dozvolu i organizuju rad u praznične dane. Podsjećamo da smo u cilju rješavanja ovog problema postavili niz poslaničkih pitanja i inicijativa ka Socijalnom savjetu, ali je problem samo parcijalno riješen. I dalje se krši zakon i desetine hiljada zaposlenih i hiljade privrednih subjekata čija tehnologija rada, niti priroda djelatnosti ne zahtijevaju neprekidan rad, nemaju neradne praznične, odnosno ne ostvariuju prava koja koja ih po zakona pripadaju u slučaju organizacije rada tokom prazničnih dana", saopštio je Zeković.

On dodaje da SDP očekuje od partija koje čine novu parlamentarnu većinu, a koje su njihove inicijative u ovom pravcu podržavale dok su bile u opoziciji, da će isti stav imati i ubuduće, "i da ćemo nakon punih 7 godina političke borbe uspjeti da obezbijedimo sprovođenje zakona i obezbijedimo poštovanje prava radnika".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.