Krivična prijava protiv krivolova jegulje na Skadarskom jezeru
NP Skadarsko jezero

Krivična prijava protiv krivolova jegulje na Skadarskom jezeru

Green Home i Centar za zaštitu i proučavanje ptica su podnijele krivičnu prijavu protiv lica za koje postoje zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo, nezakonit ribolov.

Naime na društvenoj mreži Facebook „Podržimo domaće - Podržimo male proizvođače u Crnoj Gori“ , objavljene su fotografije svježe ulovljene sitne i krupne jegulje iz Skadarskog jezera, koja se otvoreno nudi na tržištu a u vrijeme trajanja ribolovnog zabrana na jegulju.

"Naredbom o ribolovnim zabranima, lovostaju i minimalnim veličinama riba i drugih vodenih organizama ispod kojih je zabranjen ulov, utvrđen je lovostaj na jegulju u periodu od 1.septembra do 1. decembra, i upravo u ovom periodu je neophodno pooštriti kontrolu krivolova.   

U oblasti krivolova dostignuta je visoka crna tačka kriminaliteta i hitno je potrebno ojačati lovočuvarske, inspekcijske i policijske službe", navode iz Green Home i CZIP-a.

Podsjećaju nadzorne organe da su dužni da posebno obrate pažnju kako na nadzor i kotrolu, ne samo na terenu, već i na komercijalnim grupama socijalnih mreža, kako se ovakva krivična djela ne bi ponavljala.

"Takođe, apelujemo na građane da se prema prirodnom bogatstvu koje imam ponašaju odgovorno, da pošuju zakone i propise koji se tiču lovnog zabrana.

Ukoliko se ovakvi sličajevi hitno ne procesuiraju, ponavljanje ovakvih krivičnih djela je neminovno, što će dovesti do značanog smanjenja populacije ova vrste u Skadarskom jezeru, i povlačenju odgovornosti kada je u pitanju proces pristupanja Crne Gore ka Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju.

Jegulja je kako dodaju iz Green home i CZIP-a značajna vrsta, ne samo sa aspekta biologije, već je i ekonomski važna.

"Sa druge strane, veoma je ugrožena i nalazi se na IUCN crvenoj listi ugroženih vrsta, nalazi se na Anex-u III Barcelonske konvencije, zbog čega je strogo propisana Direktiva o jegulji, a i postoje preporuke od strane Europske unije, za njenim stalnim monitoringom. Ovo se posebno odnosi na migratorni period kada jegulja kreće ka Sargaskom moru radi mrijesta", saopšteno je.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.