Cetinje: Najveći epidemiološki rizik nepoštovanje samoizolacije
Prijestonica Cetinje

Cetinje: Najveći epidemiološki rizik nepoštovanje samoizolacije

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Prijestonice Cetinje podržao je danas poziv predsjednika Nacionalnog koordinacionog tijela Milutina Simovića upućen Institutu za javno zdravlje da još jednom sagleda sve aspekte predložene mjere zatvaranja ugostiteljskih objekata u crnogorskim opštinama u kojima se bilježi znatan broj inficiranih novim koronavirusom.

"Podržavamo ovu inicijativu iz razloga što su se cetinjski ugostitelji pridržavali preporučenih mjera NKT i Instituta za javno zdravlje o čemu svjedoče i svakodnevne inspekcijske kontrole u posljednjih 15 dana tokom kojih nijesu zabilježena kršenja. Zatvaranje ugostiteljskih objekata dodatno bi pogoršalo socio-ekonomsku situaciju u gradu, a po tvrdnjama ugostitelja ostavilo bi bez posla između 100 i 200 ljudi. Rad Instituta za javno zdravlje i stavove struke ne dovodimo u pitanje, već sagledavamo sve mogućnosti kako bismo iz nimalo zavidne situacije izašli sa što manje posljedica po građane i privredu“, navedeno je u saopštenju.

U Opštinskom timu tvrde da mnogo veći epidemiološki rizik predstavljaju nesavjesni građani koji, bez obzira što im je izrečena mjera samoizolacije zbog infekcije novim koronavirusom ili zbog toga što su kontakti oboljelih osoba, ne ostaju kod kuće, već ostvaruju kontakte sa drugim ljudima i šire infekciju.

Pripadnici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje u posljednjih sedam dana kontrolisali su 181 osobu kojoj je izrečena mjera samoizolacije.

"U tom periodu, kroz saradnju inspekcijskog tima kojeg čine službenici Komunalne policije, Odjeljenja bezbjednosti Cetinje i Uprave za inspekcijske poslove,  jedna osoba je nađena van mjesta određenog za samoizolaciju, pa je procesuirana ka nadležnom tužiocu i podnešena je krivična prijava zbog nepoštovanja zdravstvenih propisa", ističe se u saopštenju.

Još tri inficirane osobe su, po prijavi građana, kršile mjere samoizolacije, ali su prilikom kontrole nađene na prijavljenoj adresi.

Na sastanku je dogovoreno da sanitarna inspekcija u saradnji sa Komunalnom policijom i Odjeljenjem bezbjednosti pojača kontrole osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije, te da se bez izuzetka svako kršenje procesuira.

"Na predlog građana otvorena je telefonska linija u Komunalnoj policiji putem koje se mogu prijavljivati kršenja privremenih mjera NKT i Instituta za javno zdravlje. Broj telefona je 067 610 593", naglasili su iz Prijestonice..

Od ponedjeljka 12. oktobra do danas na Cetinju je registrovano 40 oboljelih od Covid-19, dok je nalaz 95 testiranih bio negativan. Rezultati se čekaju za još 74 testirane osobe. U istom periodu službenici Komunalne policije, Odjeljenja bezbjednosti Cetinje i Tržišne inspekcije, postupajući u skladu sa ovlašćenjima, kontrolisali su 38 ugostiteljska objekta i 14 trgovina.

Iz Opštinskog tima još jednom su apelovali na udruženja osoba starije dobi, rekreativne i sportske organizacije da privremeno obustave aktivnosti, kao i na građane da ne organizuju svadbe, slave, rođendane, proslave, žurke, primanja saučešća, sahrane u širem krugu i druge skupove.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.