Samohrana majka sa Cetinja ostala bez posla zbog samoizolacije
Andrijana Luburić

Samohrana majka sa Cetinja ostala bez posla zbog samoizolacije

Andrijana Luburić sa Cetinja, ostala je bez posla dok je bila u obaveznoj samoizolaciji. Rješenje o otkazu nije dobila, već je tu informaciju primila Vajber porukom.

Luburić za TVCG navodi da je prije otkaza 11 mjeseci radila u firmi na Njegušima.

“Prošlog petka sam poslodavca obavijestila da sam u obaveznoj samoizolaciji. Dan kasnije poslodavac preko Vajbera mi šalje otkaz i pita me koja je moja adresa, kako bi mogao da mi pošalje otkaz. Kao razlog navodi podatak da nijesam došla na posao. Smatram da su na taj način prekršena moja prava”, navodi Luburić.

Luburić ističe i da želi da stane u odbranu svih majki, a posebno samohranih, kao što je ona. Poručuje i da je to samo dio problema sa kojim se susrijeću.

Kako je naglasila njen otkaz je nezakonit po više osnova.

“Poslodavac nije naveo dane koje nijesam dolazila na posao, pretpostavljam da se radi o danima kad sam bila u izolaciji. Pored toga poslodavac mi nije dao mogućnost da se branim o iznijetim navodima”, kaže Luburić.

Navodi da to nije jedini put kada su prekršena njena radnička prava u toj firmi, gdje je imala ugovor na neodređeno.

Kao primjer navodi bolničko liječenje njene djece, gdje joj je svaki dan odsustva odbijen od plate, a imala je pravo na bolovanje.

Podsjeća da su sredinom marta prestali da rade vrtići.

“Tada mi je poslodavac prijetio suspenzijom i otkazom, ali sam se ja pozvala na svoja prava i nije mogao da mi da otkaz. Očigledano je čekao prvu priliku da to učini”, poručuje Luburić.

Kaže i da se obratila nadležnim služba i da očekuje brz odgovor.

“Ja nijesam jedina majka kojoj se ovo dešava. Želim na ovaj način da ih podržim i da stanemo na kraj nezakonitim radnjama svih poslodavaca”, poručila je Luburić.

Inspekcija: Zakon na strani Luburić

Glavna inspektorka rada Angelina Međedović, kaže da za slučaj Andrijane Luburić više nije nadležna Inspekcija radi, već ona mora svoja prava da traži pred Agencijom za mirno rješavanje sporova ili pred sudom.

Na osnovu onoga što je predstavila Luburić, glavna inspektorka je mišljenja da je zakon na njenoj strani, te da je poslodavac napravio određene propuste.

“Mislim da će njen slučaj biti riješen pozitivno”, kazala je Međedović.  

Konačna odluka bi mogla da bude vraćanje na posao, ali i nadoknada štete.

“Ako je poslodavac i ranije mislio da joj uruči otkaz, on je morao to dobro da obrazloži i prije otkaza da joj uputi pisano rješenje da se ona izjasni. Vidim da već ima formalno pravnih propusta, ako je sve tako kako ona kaže”, navodi Međedović i dodaje da misli da je poslodavac donio preduhitreno rješenje u tokazu.

Savjetuje poslodavca da probleme riješe mirnim putem, bez sudskog postupka.

“Ako se utvrde sve ove nepravilnosi ona će biti vraćena na radno mjesto i imaće naknadu materaj štete za vrijeme koje nije radila”, navodi Međedović.

Ona je saopštila i da u drugom talasu epidemije bilježe manje kršenja radničkih prava. 

Portal RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.