Na prvom mjestu se našla napuljska pica margarita

Crnogorskih tradicionalnih jela nema na listi

"Taste atlas" napravio listu 100 najukusnijih jela svijeta, sarma u top 10, ćevapi u 30

Svjetski atlas hrane predstavlja 100 najboljih tradicionalnih specijaliteta na planeti, a zanimljivo je da se od crnogorskih tradicionalnih jela nijedno nije našlo na listi.

Taste atlas, koji sadrži bazu od više od 10.000 tradicionalnih jela i lokalnih proizvoda, objavio je godišnju listu najboljih jela na svijetu, na osnovu glasova više od 63.000 ljudi.

Na prvom mjestu se našla napuljska pica margarita s ocjenom 4,66, a italijanska kuhinja ponijela je titulu najbolje tradicionalne kuhinje na svijetu.

Što se tiče jela u koja se mi “kunemo”, sarma je ušla u top 10 (doduše kao tursko jelo, koje je najbolje naručiti u Bukureštu), a bosanski ćevapi su 30. na listi s prosječnom ocjenom 4,22. Na listi su i gulaš, musaka, paprikaš, ali i čizburger kao američki tradicionalni specijalitet.

Pogledajte koja jela su zauzela prvih 10 mjesta:

1. Pica margarita (Italija)

2. Adana kebap (Turska)

3. Ramen (Japan)

4. Lomo saltado (Peru)

5. Doner kebab (Turska)

6. Takos al pastor (Meksiko)

7. Šaltibarščiai (Litvanija)

8. Gyoza (Japan)

9. Kočinita pibil (Meksiko)

10. Sarma (Turska)

Što se tiče tradicionalne kuhinje u Crnoj Gori kao pretedenti najukusnijih jela ističu se Njeguški pršut, smočani kačamk, sir iz Pljevalja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.