Državna revizorska institucija dala Vladi negativno mišljenje
ilustracija

Objavljen Izvještaj o reviziji Predloga zakona o završnom računu Budžeta CG za 2019.

Državna revizorska institucija dala Vladi negativno mišljenje

Državna revizorska institucija je izvršila finansijsku reviziju i reviziju pravilnosti Predloga zakona o završnom računu Budžeta Crne Gore za 2019. godinu i dala negativno mišljenje na reviziju pravilnosti prošlogodišnjeg završnog računa državnog budžeta Vlade premijera Duška Markovića jer je utvrdila da potrošačke jedinice nijesu u svim materijalno značajnim aspektima uskladile poslovne aktivnosti sa zakonskim i drugim propisima koji regulišu budžetsko poslovanje u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz DRI finansijskom revizijom Predloga zakona o završnom računu Budžeta Crne Gore za 2019. godinu su utvrđene manje nepravilnosti, koje nijesu materijalno značajne u odnosu na postavljene kriterijume za finansijsku reviziju.

"Gotovinski deficit iskazan u Predlogu zakona o završnom računu Budžeta Crne Gore za 2019. godinu iznosi 143.283.723 eura, dok je revizijom utvrđeno da ostale prihode treba uvećati u neto iznosu od 528.521 eura za isti iznos smanjiti primitke od prodaje imovine i korigovati gotovinski deficit, tako da iznosi 142.755.202 eura. Modifikovani gotovinski deficit se koriguje na iznos 143.961.144, eura", navodi se u saopštenju.

Na osnovu činjeničnog stanja utvrđenog u postupku revizije, nadležni Kolegijum DRI u sastavu dr Milan Dabović, predsjednik Senata i rukovodilac Kolegijuma i Zoran Jelić, senator i član Kolegijuma izrazili su pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje.

"Revizijom pravilnosti Predloga zakona o završnom računu Budžeta Crne Gore za 2019. godinu utvrđeno je da potrošačke jedinice nijesu u svim materijalno značajnim aspektima uskladile poslovne aktivnosti sa zakonskim i drugim propisima koji regulišu budžetsko poslovanje u Crnoj Gori i u skladu sa tim, a na osnovu Odluke Senata o izražavanju mišljenja na reviziju pravilnosti Izvještaja o reviziji Prijedloga zakona o završnom računu Budžeta Crne Gore za 2019. godinu od 9. oktobra 2020. godine, koja je obavezujuća za članove Kolegijuma, nadležni Kolegijum izražava negativno mišljenje", saopšteno je.

Državna revizorska institucija je dodaje se, izvršila kontrolu realizacije preporuka datih u Izvještaju DRI o reviziji Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2019. godine.

"Na osnovu nalaza utvrđenih revizijom Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2019. godine i informacije o realizaciji Akcionog plana za implementaciju preporuka DRI na kraju drugog kvartala 2020. godine, Državna revizorska institucija je utvrdila da je realizovano 7, djelimično realizovano 4, u toku realizacija 2, nije realizovano 7, dok se kod 1 preporuke uzdržala od mišljenja", zakljčuju iz DRI

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.