Ilustracija

Upozorenje Evropi iz SZO

"Uvedite strožije mjere inače će biti pet puta više mrtvih od kovida"

Razvoj pandemije kovida u Evropi je "veoma zabrinjavajući", iako situacija nije poput stanja u martu i aprilu, upozorioje evropski ogranak SZO.

"Broj slučajeva dnevno raste, pa i broj prijema u bolnice. Kovid je sada peti uzrok smrti i dostignut je prag od 1.000 smrtnih slučajeva dnevno", rekao je na onlajn konferenciji za novinare direktor evropskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije Hans Kluge, prenosi Beta.

On je istakao značaj novih mjera koje se uvode širom Evrope kako bi se usporilo širenje koronavirusa.

"To su odgovarajući i neophodni odgovori na ono što nam podaci govore: prenošenje i izvori zaraze su u kućama i na zatvorenim javnim mjestima, kao i kod osoba koje se ne pridržavaju mjera samozaštite", rekao je Kluge.

Uvođenje strožih kontrola za suzbijanje zaraze kovida moglo bi da spase stotine hiljada života širom Evrope prije februara, dok se kontinent bori sa eksponencijalnim porastom zaraza. Kluge je naveo projekcije "pouzdanih epidemioloških modela" i rekao da one "nisu optimistične" za evropski region.

"Ovi modeli ukazuju da bi produžene opuštene politike mogle da podignu - do januara 2021. - dnevnu smrtnost na nivoe četiri do pet puta veće od onih koje smo zabilježili u aprilu", rekao je Kluge.

Pozivajući vlade da se brzo "aktiviraju" da bi suzbile drugi talas pandemije koronavirusa, Kluge je rekao da je trenutna situacija "više nego ikad ranije vrijeme pandemije za Evropu“, prenosi Rojters.

"Poruka vladama je: ne ustručavajte se da preduzmete relativno male akcije kako biste izbjegli bolne štetne akcije koje smo vidjeli u prvom krugu (u martu i aprilu)", dodao je.

Ali, preduzimanje jednostavnih, brzih mjera pooštravanja sada - poput obaveznog rasprostranjenog nošenja maski i kontrole društvenih okupljanja u javnim ili privatnim prostorima - moglo bi do februara da spase do 281.000 života u 53 zemlje koje čine evropski region SZO, dodaje on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.