Počela izgradnja centra za posjetioce na obali Bistrice (FOTO)
Izgradnja Centra za posjetioce

Građevinski radovi planirano da budu završeni do sredine 2021.

Počela izgradnja centra za posjetioce na obali Bistrice (FOTO)

Izgradnja centra za posjetioce na obali rijeke Bistrice u Bijelom Polju, u okviru projekta turističke valorizacije Đalovića pećine sa okolinom, počela je nedavno pripremom terena i betoniranjem temeljne osnove, saopšteno je iz Uprave javnih radova.

Realizacija projekta sprovodi se po principu “projektuj i izgradi”, na osnovu kojeg je izabrani ponuđač u postupku javne nabavke, podgoričko preduzeće “Permonte”, prethodno izradio glavni projekat.

Vrijednost ove investicije, koju je Vlada Crne Gore predvidjela Zakonom o budžetu, iznosi 893 hiljade eura.

Vizitoringcentar4

Finalni izgled Centra za posjetioce

Ugovorom je definisano da građevinski radovi budu završeni polovinom naredne godine, ukoliko dozvole vremenske prilike i ne dođe do otežavajućih okolnosti uzrokovanih koronavirusom.

"Centar za posjetioce sa pratećim sadržajima i parkingom dio je jednog od najvećih građevinskih poduhvata u oblasti turizma u Crnoj Gori, vrijednog oko 23 miliona eura. Planiran je na lokaciji površine 12 hiljada metara kvadratnih, a sam objekat će se prostirati na 500 kvadrata.

Sadržaće restoran, info-pult sa suvenirnicom, muzejsko-izložbeni prostor, salu za prezentacije, ambulantu, servis za izdavanje opreme, kao i administrativni blok za zaposlene. Objekat će se nalaziti pored novoizgrađenog puta od naselja Bistrica prema manastiru Podvrh, a planiran je tako da bude usklađen sa prirodnim okruženjem.

Pored njega biće izgrađen parking sa 42 mjesta za automobile, posebnim mjestima za autobuse, motocikle, bicikle, kao i za potrebe lica smanjenje pokretljivosti", saopšteno je iz UJR.

Vizitoringcentar2

Finalni izgled Centra za posjetioce

Predviđen je i prostor za avanturistički park i šetalište uz rijeku, koje će biti spojeno sa novim mostom na Bistrici.

"Izgradnja mosta na Bistrici takođe je u toku, a nedavno su postavljeni nosači betonske konstrukcije. Radovi na mostu, zajedno sa već započetom rekonstrukcijom puta Gubavač – Bistrica, vrijedni su pet miliona eura", navodi se u saopštenju.

Uprava javnih radova trenutno realizuje i ostale segmente turističke valorizacije bistričkog kraja, kao što su probijanje ulaza u pećinu, montaža žičare gondolskog tipa i izgradnja elektroenergetske infrastrukture.

"Proteklog ljeta završeno je asfaltiranje i postavljanje signalizacije na oko 5,7 kilometara dugom putu Bistrica – manastir Podvrh, a ranije i izgradnja trafostanice Bistrica, koja će napajati čitav kompleks.

Predstoji izgradnja servisnog objekta i krajnje stanice žičare, postavljanje staze od servisnog objekta do ulaza u pećinu, kao i specijalnih montažnih staza i osvjetljenja u samoj pećini.

Realizacija ovog kapitalnog projekta doprinijeće bogatijoj turističkoj ponudi Crne Gore, otvaranju novih radnih mjesta i stvaranju povoljnog ambijenta za privredni razvoj bjelopoljske opštine i kompletnog sjevernog regiona", kazali su iz UJR.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.