Nikšićanin izgubio pravo na stan zbog kredita za koji nije znao da postoji
Ilustracija

Bračni par Bajović pokrenuo parnični postupak protiv CKB-a

Nikšićanin izgubio pravo na stan zbog kredita za koji nije znao da postoji

Parnični postupak za naknadu štete po tužbi bračnog para Davora i Bojane Bajović protiv Crnogorske komercijalne banke juče je u podgoričkom Osnovnom sudu odgođen za 17. novembar, kako bi tužioci od službenika Podgoričke banke dobavili elektronsku korespondenciju vezanu za dostavljanje dokumentacije u projektu 1000+ i razloge odbijanja za dobijanje kredita, piše Pobjeda.

Prema tužbenom zahtjevu porodice Bajović, u koji je Pobjeda imala uvid, Davor Bajović iz Nikšića punih pet godina nije znao da se u evidencijama nikšićke filijale CKB-a vodi kao dužnik po osnovu tri kredita iz 2013. godine u ukupnom iznosu od 4.665,83 eura.

Da je dužnik, saznao je tek 2018. godine kada je njegova supruga otišla u Podgoričku banku da traži odobrenje za kupovinu stana iz projekta 1000+ uz vaučer koji su dobili od izvođača radova Zetagradnje kome je prethodno uplaćen predujam od 2.537,37 eura.

Supruga je od bankarske službenice doznala da je neizvodljivo da dobije kredit s obzirom da je račun njenog muža blokiran zbog neizmirenih dugovanja prema CKB-u.

Samo na korak do ispunjenja sna, zbog navodnog duga o kome nikada nijesu ni obaviješteni, porodica Bajović gubi pravo da riješi pitanje krova nad glavom, a Davor biva prinuđen da se povuče sa pozicije suosnivača porodične firme koja je zbog blokade njegovih računa mogla da upadne u probleme.

"Davor Bajović nije mogao ni da se zaposli da prima zaradu, jer bi mu preko računa taj iznos bio uvećan sada i za kamate na 6.000 eura bio skinut sa računa u bankama”, navodi pravni zastupnik porodice Bajović, advokat Boško Laličić.

U tužbi za naknadu štete navodi se da je CKB na osnovu lažnih dokumenata i zloupotrebama u dostavljanju izdejstvovala preko Osnovnog suda u Podgorici izvršenje rješenja o blokadama računa Bajovića.

Advokat Laličić navodi da iz CKB-a nikada nijesu ponudili dokumentaciju koju je Bajović morao priložiti prilikom zahtijevanja kredita.

"Nikada nijesmo vidjeli ugovore o tri kredita koje je Bajović navodno podigao. Osim ugovora o kreditu, nema sredstava obezbjeđenja, ocjene boniteta podnosioca zahtjeva za kredit, osiguranja kredita kao ni mjenice. Banka nikada nije sudu dostavila svu ovu dokumentaciju kao ni potpis navodnog dužnika Davora Bajovića”, tvrdi advokat Laličić.

Malverzacijama CKB je izvela da Bajoviću nikada ne budu uručena rješenja o izvršenju kako on ne bi reagovao podnošenjem krivične prijave i pokretanjem postupka da se radi o lažnim potraživanjima.

Ipak, prema riječima advokata Laličića, CKB i u situaciji kada Bajović saznaje za lažne kredite nudi mu da plati dio lažnog potraživanja a da bi mu, zauzvrat, posredstvom suda, odblokirali račune kod banaka, što je on naravno odbio.

Bajović podnosi privatnu tužbu i u parničnom procesu pred građanskim odjeljenjem Osnovnog suda u Podgorici dokazao da je sud ranije doveden u pravnu zabludu i da su potraživanja CKB-a nepostojeća.

Osnovni sud je 6. marta ove godine nakon sedam godina ukinuo rješenja o izvršenju i naložio deblokadu svih računa Davora Bajovića.

Međutim, CKB do sada nije postupila po rješenju Osnovnog suda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.